НАБУ розслідує нову справу щодо ДТЕК

Читать на русском
Національне антикорупційне бюро розслідує імпорт неліквідного вугілля з підвищеним вмістом сірки компанією ДТЕК.

Національне антикорупційне бюро розслідує імпорт неліквідного вугілля з підвищеним вмістом сірки компанією ДТЕК.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 11 травня, написав експерт з енергетики і колишній член НКРЕКП Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.

Ахметов знову програв судову тяжбу в ЛондоніВисокий суд Лондона відмовив компанії з групи СКМ Ріната Ахметова в новому розгляді програної справи щодо продажу Укртелекому.

За його словами, провадження відкрили за фактом заволодіння майном посадовими особами енергохолдингу ДТЕК, які імпортували зі США неліквідне вугілля з високим вмістом сірки 3,33%-3,46%, а в тарифах отримували «Роттердам плюс».

«Хоча в Роттердамі норма сірки – менш ніж 1%», – написав Герус.

Герус зазначив, що ДТЕК купувала екологічно шкідливе вугілля задешево, «проганяла» його через свого швейцарського трейдера DTEK Trading S.A., підвищуючи ціну на 20 доларів за тонну.

«З роздутою завищеною вартістю вже імпортували в Україну й представляли його всім як «дороге американське вугілля», – написав він.

Герус додав, що керівники Міненерго та НКРЕКУ з радістю вірили в це «дороге американське вугілля» й показували його на презентаціях як обґрунтування, коли знову піднімали тарифи на електроенергію.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Окружний суд Нікосії ухвалив рішення заморозити активи Ріната Ахметова на 820 мільйонів доларів у справі про приватизацію «Укртелекому». Відповідне рішення суд ухвалив 27 грудня за позовом компанії Raga Establishment, яка належить колишньому голові правління Родовід банку Денису Горбуненку.

У січні суд Амстердама ухвалив рішення заморозити на території Нідерландів активи СКМ, «Метінвест» і ДТЕК, що належать Рінату Ахметову. Суд виніс відповідне рішення в рамках процедури виконання припису Окружного суду Нікосії, який наклав арешт на активи Ахметова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: