У ГПУ хочуть створити бюро для розслідування військових злочинів на Донбасі

Читать на русском
Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пропонує створити Державне бюро військової юстиції (ЮБВЮ).

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пропонує створити Державне бюро військової юстиції (ЮБВЮ).

Про це йдеться в його статті, опублікованій на сайті Генпрокуратури, пише «Слово і Діло».

Вибухова хвиля: як бойові гранати стали звичним явищем у побутіЗа останній місяць лише в Києві сталося принаймні чотири інциденти із застосуванням різних вибухових пристроїв. Ситуацію оцінили експерти.

«Наполегливо переконую суспільство і законодавців в необхідності створити (за аналогією НАБУ) Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ)», - пише Матіос.

Він зазначає, що питання розслідування військових злочинів на Донбасі перейшло в сферу повноважень Державного бюро розслідувань ще 20 листопада 2017 року, однак бюро досі не розпочало роботу.

Крім того, він висловив сумніви, що ДБР взагалі зможе розслідувати військові злочини. При цьому виникає питання відповідальності за законність дій учасників можливої ​​миротворчої місії ООН на Донбасі, так як вони будуть діяти по екстериторіальному принципу законодавства своїх країн.

Також, на сьогодні слідчі, прокурори і судді не можуть дати об'єктивну оцінку діям військових і демобілізованих, які скоїли злочин. Матіос зазначив, що вже підготовлений законопроект, який передбачає створення Державного бюро військової юстиції. Проект буде представлений громадськості і експертам 29-30 травня в Харкові.

«На наш запит стосовно експертної оцінки законопроекту, відгукнулися фахівці військової юстиції з понад 10 країн, які погодилися приїхати на цей захід. І я радий, що керівництво військових прокуратур Данії, Канади, Польщі, Ізраїлю підтримує нас саме в такому форматі», - пише військовий прокурор.

Раніше Матіос назвав причину суїцидів серед військовослужбовців.

Також відзначимо, що на Донбасі сотні людей зникли безвісти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: