Вибухова хвиля: як бойові гранати стали звичним явищем у побуті

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

За останній місяць лише в Києві відбулося чотири інциденти із застосуванням різних вибухових пристроїв, у результаті яких постраждали люди. Вибухи та терористична діяльність поступово стають звичайним явищем.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Війна чи мир. Вибухи на вулицях стали звичайним явищем для України» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав, що 15 квітня на вулиці Кіото під час конфлікту між компанією молодих людей і звичайний перехожий кинув гранату Ф-1. Від вибуху постраждали сам зловмисник (учасник компанії), 34-річний житель Чернігівської області, та 21-річний житель Броварів.

За даними поліції, «гранатометник» уже був судимий за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків.

На військових складах у Балаклії знову сталися вибухи: що пишуть у соцмережахНа складах у Балаклії знову вибухали боєприпаси. Схожий інцидент стався в березні минулого року.

За кілька тижнів, 27 квітня, в Дарницькому районі внаслідок вибуху гранати загинув журналіст Віталій Кукса. За версією нардепа Ігоря Мосійчука, трагічний інцидент стався через сімейні «розбірки», хоча друзі загиблого схильні до версії про вбивство, додав Попович.

Третій вибух прогримів у ніч на 5 травня на вулиці Кирилівській, на Подолі: в руках у 36-річного чоловіка вибухнула граната Ф-1. Сам чоловік загинув.

Журналіст уточнив дані поліції, згідно з якими загиблий був учасником АТО, оскільки при ньому були знайдені документи учасника бойових дій. У квартирі загиблого під час обшуку знайшли гранатомет та ще одну гранату Ф-1.

Четвертий інцидент трапився в ніч на 6 травня на вулиці Соборній у Петропавлівській Борщагівці. Ймовірно, вибухнула граната на причалі біля озера. В результаті постраждав хлопець 25-30 років, який у важкому стані з травмами рук і щелепи був доправлений до лікарні. Судячи з усього, вибуховий пристрій спрацював прямо в нього в руках.

Експерт звернув увагу, що вже після четвертого випадку в соцмережах почались обговорення на предмет того, що вибухи в столиці помітно почастішали.

Журналіст нагадав, що від вибуху минулого року мало не загинув і сам нардеп Ігор Мосійчук, який згодом повідомив, що справу про замах на нього вдалося розкрити.

Попович наголосив, що про погіршення криміногенної обстановки в Україні ГПУ повідомила ще рік тому. Тоді ж у Генпрокуратурі пояснили, що в усьому винні війна, безробіття та дезорганізація правоохоронних органів.

«Генпрокуратура зафіксувала в 2017 році 523,9 тисячі злочинів. У МВС говорять про 496 тисяч злочинів, заявляючи при цьому про зниження рівня злочинності. Разом із тим, за даними МВС, у 2017 році на 29% збільшилася кількість фактів незаконного поводження зі зброєю», – навів експерт дані правоохоронців.

Вибухи гранат у Києві, та й не лише в Києві, з цієї ж серії, уточнив він.

На цьому тлі політики апелюють до ухвалення закону, який дозволить законослухняним українцям володіти короткоствольною вогнепальною зброєю. Зокрема, нардеп Мосійчук підтримує цю ідею.

Логіка тут проста: бойові дії на Донбасі зробили доступними багато видів зброї, включаючи гранати. Нелегальним шляхом може озброїтися кожен, у той час як звичайний громадянин не може захистити себе силою зброї на законних підставах.

Журналіст зазначив, що єдності з цього приводу немає. Наприклад, генпрокурор є прихильником легалізації «короткоствола». А в «Народному фронті» готові вирішувати питання легалізації короткоствольної зброї через референдум.

Попович уточнив, що до розгляду запропоновані два законопроекти, що регламентують порядок обігу цивільної зброї та боєприпасів.

Головними противниками їх ухвалення, на думку автора одного з таких законопроектів, є МВС і ті депутати, які лобіюють інтереси МВС у Верховній Раді.

«Поки ж депутати сперечаються про те, чи варто громадянам дозволити купувати вогнепальну зброю, бойові гранати вже давно стали звичайним знаряддям для банальних вуличних «розбірок», – підкреслив він.

У всякому разі, про це свідчать події на Кіото та загибель Віталія Кукси.

«І якщо в 2011 році застосування терористом Асланом Дікаєвим гранати Ф-1 проти міліціонерів під Одесою стало незвичайним подією, то зараз такий самий інцидент, скоріш за все, взагалі не викликав би резонансу. Вибухи й теракти настільки часто відбуваються навіть в мирних українських містах, що дійсно стали звичайною справою», – резюмував Денис Попович.

Дпкладніше читайте в матеріалі «Війна чи мир. Вибухи на вулицях стали звичайним явищем для України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: