Нардепи закликали ОБСЄ дати оцінку «виборам» у Криму

Читать на русском
Верховна Рада закликала БДІПЛ ОБСЄ надати в звіті невибіркову оцінку фактам незаконної організації голосування на території окупованого Криму під час виборів президента РФ.

Верховна Рада закликала БДІПЛ ОБСЄ надати в звіті невибіркову оцінку фактам незаконної організації голосування на території окупованого Криму під час виборів президента РФ, а також розробити стандарти реагування на агресивні дії «одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших».

За проект постанови № 8365 у четвер, 17 травня, проголосували 228 народних депутатів, передає «Слово і Діло».

Рада узаконила трансплантацію органів: як голосували нардепиЗаконопроект підтримали 255 парламентарів, лише Олександр Вілкул та Микола Скорик виступили проти.

Згідно зі зверненням, Верховна Рада України повністю підтримує діяльність Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ ОБСЄ) і визнає, що формування місій з метою неупередженого спостереження за виборами, підготовка відповідних рекомендацій є важливою складовою мандата інституту ОБСЄ.

Український парламент нагадує, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі ніколи не ставила під сумнів територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних державних кордонах і не приймала жодних рішень, які визнавали б зміна кордонів держави внаслідок тимчасової окупації Криму Росією.

«Верховна Рада України звертає увагу БДІПЛ ОБСЄ, ПА ОБСЄ та держав-учасниць ОБСЄ, що будь-яка інша інтерпретація з боку Міжнародної наглядової місії БДІПЛ ОБСЄ і ПА ОБСЄ за підсумками спостереження за виборами президента Російської Федерації 2018 року ситуації щодо статусу Автономної Республіки Крим та м Севастополь, які є невід'ємною частиною території України в її міжнародно визнаних кордонах, є небезпечною і згубною для авторитету ОБСЄ спробою поставити знак рівності між протизаконні ми домаганнями Росії як держави-агресора і зусиллями всієї спільноти ОБСЄ з метою відновлення поваги до основоположні хельсінкським принципам», - йдеться у зверненні.

Анексія Криму: що буде з цінами на продукти та яка ситуація з туризмом?ОБСЄ визнає окуповані Крим і Донбас невід'ємною частиною України. Про те, як змінилося соціальне та економічне життя на півострові, розповіли експерти.

Підкреслюється, що попередні висновки Міжнародної місії зі спостереження за виборами президента РФ, які були оприлюднені 19 березня 2018 року, зокрема, не відображають факту проведення голосування на незаконно окупованій частині території України, а також істотно спотворюють результати голосування в цілому по Російській Федерації.

У зв'язку з цим Рада закликала чинне головування в ОБСЄ і БДІПЛ ОБСЄ забезпечити відповідність остаточного звіту основам об'єктивності, незалежності, неупередженості та всеосяжність міжнародного спостереження за виборами, не допустивши тим самим дискредитації відповідних міжнародних стандартів, а для цього надати в звіті невибіркову оцінку фактам незаконної організації голосування на території окупованого Криму під час виборів президента РФ.

«Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ - розробити чіткі стандарти оцінки та реагування у зв'язку з викликами і загрозами міжнародним стандартам в галузі демократичних виборів, пов'язаних з агресивними діями одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших», - закликали депутати ВР у своєму зверненні .

Відзначимо також, що Рада прийняла за основу проект щодо забезпечення житлом працівників держпідприємств.

Раніше Україна застерегла Росію від «виборів» в ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: