У чому недоліки системи нарахування субсидій?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Річ у тім, що система субсидій була розгорнута дуже швидко. Фактично, субсидії роздали всім підряд, включно з доволі заможними громадянами, які не мають їх отримувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінюючи систему субсидування.

«Крім того, що фактично субсидії роздавали без розбору, в системі є багато побутової корупції на низовому рівні, коли субсидії видаються за хабар, через знайомих чи просто тим, кому вона не потрібна за станом доходів. Держава бере кошти платників податків не для того, щоб передати їх заможним верствам. Це абсурд», – зазначив Кухта.

Ідея нарахування субсидій у тому, щоб допомогти людям, які реально не можуть платити або на добробут яких підвищення тарифів суттєво впливає, констатував він.

«Нерідко трапляються ситуації, коли за людиною видно, що її матеріальний стан значно вищий, ніж той, за якого є потреба допомоги держави, але людина домовляється з чиновниками про субсидію. Тобто просто уникає коректної оцінки вартості свого майна, а в підсумку субсидію залишають», – додав експерт.

Зміни в нарахуванні субсидійНові правила нарахування субсидій позбавляють нарахувань тих, хто має нову машину чи квартиру, площа якої перевищує 120 квадратних метрів.

Тобто такі схеми є, ця проблема доволі масштабна, а при цьому обсяг витрат на субсидію вже йде на відсотки від ВВП, уточнив Кухта.

«Дуже великі зловживання. Сотні тисяч домогосподарств, які є заможними, в нас отримують субсидії. Тут ще й певний менталітет грає роль», – підкреслив експерт.

На його переконання, чітке виокремлення тих, хто має право на субсидію, має місце бути, навіть, можливо, це десь трохи жорстко, але зміни не є соціально важкими.

«Згідно з новими правилами, відрізаються від субсидії лише ті, хто не є соціально вразливим. Якщо людина має автівку, дім за містом на 200 квадратів і великі доходи, навіть тіньові, то допомоги держави вона точно не потребує. Це абсурд», – пояснив фахівець.

«Так, нові правила досить складні для уряду, можуть бути політичні спекуляції, але це кроки в правильному напрямку. Мають бути більш жорсткі умови щодо субсидій», – наголосив він.

За його словами, субсидії – це інструмент допомоги бідним, а не інструмент роздавання коштів усім.

«Дуже великою проблемою системи субсидій, яка не вирішена досі, є погана таргетованість соціальної підтримки. Кошти роздаються як заможним, так і бідним», – резюмував Павло Кухта.

Нагадаємо, наприкінці квітня Кабмін змінив правила оформлення житлових субсидій.

Детальніше про зміни в нарахуванні субсидій – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: