Зміни в нарахуванні субсидій

Читать на русском

Мінсоцполітики змінило форму декларації для отримання субсидії. Тепер з 1 травня 2018 року в декларації про доходи необхідно буде вказувати доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. Це далеко не останні зміни у нарахуванні субсидій, тому ми вирішили на інфографіках відобразити, чим відрізняється нова програма житлових субсидій від попередньої, як змінилися соціальні норми на споживання послуг ЖКГ, коли запрацює монетизація субсидій та скільки держава витратила грошей на підтримку населення по сплати комуналки протягом останніх чотирьох років.

Уряд вирішив з’ясувати, хто з отримувачів субсидії обманює державу, приховує свої доходи та зловживає призначенням допомоги по сплаті комуналки, і для цього змінив програму надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг. В Каюміні впевнені, що тепер система субсидій буде соціально справедливою і її будуть отримувати лише ті, хто дійсно потребує допомоги.

Зміни в програмі передбачають, що субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім'ї є автомобіль, якому менше п'яти років, крім мопеду і авто, наданого органом соціального захисту населення. Також, відтепер необхідно буде вказувати в деклараціях доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири.

з 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку – 200, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Безробітним заради отримання субсидії доведеться стати на облік у центр зайнятості, тому що людям працездатного віку автоматично нараховуватимуть дохід у розмірі трьох прожиткові мінімумів – 5 тисяч 286 гривень. А переселенці зможуть оформити субсидії без укладення договорів на оренду житла.

Ще з 1 травня діє нова соціальна норма на газове опалення – 4,5 кубометрів на 1 квадратний метр площі, а на електроопалення – 30 кіловат на годину на квадратний метр площі.

Нові правила нарахування субсидій: кого позбавлять виплат?На українців чекають певні нововведення в розрахунках субсидій за комунальні послуги в новому опалювальному сезоні. Що саме зміниться, розбиралися разом з експертами.

Щодо монетизації субсидій, то за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, в першу чергу вона торкнеться власників приватних будинків.

«Ми плануємо цю роботу у два етапи – на першому ми плануємо монетизувати субсидії для тих домогосподарств, які мають індивідуальне опалення, тобто використовують газ чи електроенергію для опалення приміщень – ми їм плануємо видавати коштами, встановивши серйозну відповідальність за несплату комунальних послуг», – пояснив міністр.

Другий етап вже торкнеться тих, хто проживає у багатоповерхівках. Тому, за словами Реви, планується запровадити спец рахунки для кожного споживача окремо. По закінченню опалювального сезону, якщо на рахунку залишились кошти, а боргів немає, то їх можна буде зняти і витратити на власний розсуд.

Детальніше – на інфографіках.

Хто залишиться без субсидій за новими правилами нарахування виплат, читайте в нашому матеріалі.

Також ми повідомляли, що Рева викрив багатіїв, які отримують субсидії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: