Анексія Криму: що буде з цінами на продукти та яка ситуація з туризмом?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Крим продовжує втрачати популярність через дорожнечу. Цього року ціни на продукти в Криму оновлюватимуть рекорди.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«Зростанню цін на півострові сприяють два головні фактори: засуха та перенесення запуску Керченського мосту в повному обсязі. Ціни й так на півострові завжди високі. А оскільки опадів за останні півроку було небагато, то Крим не зміг забезпечити себе водою. Через це може загинути значна частина врожаю зернових. Рис, якій раніше культивувався, після перекриття Україною Північно-Кримського каналу залишився лише в пам’яті», – зазначив Дорошенко.

Щодо до овочів та фруктів, то ситуація буде кращою, оскільки значна частина з них вирощується в невеликих господарствах, додав він.

Крім того, врожай яблук та винограду очікується рекордний, уточнив експерт.

За його словами, ситуацію міг виправити міст, що Росія будує до Криму, автомобільна частина якого мала запрацювати до 30 квітня цього року.

«Але терміни виконання держконтракту на гарантуваня безпеки Кримського мосту перенесені на грудень 2019 року. Хоча в квітні ще повідомлялося про можливий запуск вантажних автомобілів вагою до 3,5 тонн уже в жовтні», – акцентував фахівець.

Однак, на його думку, такий транспорт все одно не сильно виправить ситуацію з постачанням.

«Тобто збільшити поставки продуктів та товарів цим шляхом в найближчі півтора року не вдасться», – пояснив експерт.

Це позначиться на вартості відпочинку для росіян на півострові, що негативно вплине на його популярність не лише в 2018 році, але й у наступні роки, припустив Дорошенко.

«Вартість поїздки для них до Сочі або Туреччини є нижчою за рівних умов сервісу. Крим і так є однією з найбільш дотаційних територій, які фінансуються Росією. Але соціальна ситуація потребуватиме й надалі фінансувати його з центру, оскільки сам він не може вибратися з фінансової ями», – підкреслив він.

Навесні цього року туроператори повідомляли про кількаразове падіння кількості бронювань через підняття цін на 15-20%, уточнив експерт.

«На кінець квітня вартість борщового набору в Сімферополі, за даними «АПК-Інформ», була на 40% вищою, ніж у Москві та Санкт-Петербурзі, а набору цитрусових – на 20%», – резюмував Олексій Дорошенко.

За даними «Слова і Діла», міністр юстиції України Павло Петренко запевнив, що Україна запроваджуватиме фінансові санкції щодо російських компаній, які привласнили українське майно в Криму.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв, що захищатиме українців у Криму та кримських татар як корінне населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: