Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Антонищак

Читать на русском
Андрій Антонищак провалив 12 обіцянок із 34. Наприклад, підтримав пенсійну реформу, хоча обіцяв цього не робити.
Андрій АнтонищакСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання 1 подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв виборцям перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Антонищак (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Антонищак був обраний до парламенту в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. Нардеп дав 34 обіцянки, 12 з яких провалив, а 13 – виконав. Рівень його відповідальності становить 38%.

Серед провалених обіцянок Антонищака лише дві програмні. Депутат обіцяв домогтися створення громадського телебачення, але в березні 2015 року утримався при голосуванні за відповідний законопроект. Також Антонищак пообіцяв домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів, але не з'явився в сесійній залі Ради під час голосування за судову реформу.

У лютому 2016 року народний депутат заявив, що члени парламентського комітету з питань податкової та митної політики планують розробити новий Податковий кодекс України, де будуть значно знижені податки й податкове навантаження на фонд заробітної плати. З цією обіцянкою Антонищак також не впорався: станом на 2018 рік в Україні діє Податковий кодекс 2011 року. І жоден депутат профільного комітету проект нового кодексу не реєстрував.

Минулого року Антонищак змінив свою думку щодо пенсійної реформи. «Наша політична сила «Народний контроль» не голосуватиме за цей законопроект», – заявив він у червні. Незважаючи на це, низка депутатів із «Народного контролю», включаючи самого Антонищака, пенсійну реформу в Раді підтримали. Схожа ситуація склалася й із законопроектом про реінтеграцію Донбасу: Антонищак повідомив, що «Народний контроль» підтримає документ, якщо будуть враховані їхні правки. У підсумку члени НК за законопроект проголосували, хоча була ухвалена лише третина їхніх правок.

А ось щодо реформи охорони здоров'я позиція Антонищака залишилася незмінною. Він обіцяв, що «Народний контроль» її не підтримає, поки не буде призначений міністр охорони здоров'я. Під час двох голосувань за медичну реформу Антонищак виступав проти.

У 2016 році нардеп утримався при голосуванні за кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра. «Ми зараз називаємо прізвища – Яресько, Садовий, Саакашвілі, Гройсман, ми говоримо про персоналії. А потрібно говорити про програму дій того чи іншого кандидата. Хтось із них представив цю програму? Я її не бачив. І якщо ця програма не буде представлена, а в результаті певних «договорняків» між тими чи іншими членами коаліції буде внесена до парламенту одна кандидатура, то я за це голосувати не буду», – так Антонищак пояснив свою позицію. Крім того, депутат виконав свою обіцянку й не підтримав призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України.

До кінця своєї каденції нардеп має, зокрема, виконати ще шість програмних обіцянок. Наприклад, домогтися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу й перекрити ухилення від сплати податків через офшори.

Не поспішає Антонищак домагатися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Верховна Рада ухвалила вже три законопроекти, що стосуються антимонопольного законодавства, й один щодо забезпечення прозорості діяльності АМКУ. Нардеп не був присутній на голосуванні жодного з них. Станом на квітень у парламенті зареєстрована ще низка ініціатив на цю тему. Подивимося, можливо, Антонищак їх підтримає.

Ще в планах у депутата підтримувати законодавчі ініціативи щодо обмеження використання газу, а також підготувати законопроект про депортованих із Західної України українців поляками. «Я ініціюю створення робочої групи з підготовки проекту закону України про депортованих, із визначенням статусу примусово евакуйованих, жертв політичних репресій тоталітарного режиму та їх реабілітацію», – сказав Антонищак на засіданні Ради в лютому. Поки такого законопроекту в парламенті немає.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: