Якими пільгами користуються ветерани війни

Читать на русском

8 та 9 травня в Україні вшановували пам'ять загиблих у Другій світовій війні й святкували День перемоги над нацизмом. На жаль, невідомо, скільки зараз в Україні проживає ветеранів цієї війни, проте всі вони мають достатню кількість пільг. Пільги, що діють на постійній основі, регулюються законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того, щороку (до 5 травня) учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога.

Найбільше отримують інваліди війни, колишні малолітні (не старші за 14 років) в'язні концтаборів і гетто – від 2,9 тисячі гривень до 3,7 тисячі. Також близько 3,7 тисячі гривень отримують особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Учасники бойових дій, колишні неповнолітні (не старші за 18 років) в'язні концтаборів і гетто, а також діти, які народилися в цих місцях, отримують близько 1,2 тисячі гривень. Члени сімей загиблих та дружини/чоловіки померлих інвалідів війни або учасників бойових дій отримують по 630 гривень. По 525 гривень отримують учасники війни, колишні в'язні концтаборів і гетто, особи, які були насильно вивезені на примусові роботи, діти партизанів.

Сутички в Україні в день святкування 9 травня за останні шість роківПерші значні сутички відбулися в 2011 році у Львові, але наймасштабніше протистояння сталося минулого року відрізу у дев’яти містах України.

Також ветерани користуються багатьма пільгами на постійній основі. Найбільше пільг діє в сфері медицини та житлово-комунальних послуг. Учасники бойових дій, зокрема, мають право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, безплатне першочергове зубопротезування та забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Крім того, є можливість щорічно проходити медичне обстеження. Учасники бойових дій, яким виповнилося 85 років, та особи з інвалідністю мають додаткові пільги з медицини – безкоштовне забезпечення протезами та протезно-ортопедичними виробами.

Для учасників бойових дій передбачена знижка 50% на оплату за користування житлом і 50% на оплату послуг ЖКГ (для учасників бойових дій, яким виповнилося 85 років, ця знижка становить 100%). Крім того, передбачене позачергове встановлення квартирних телефонів, першочергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов, отримання позики на будівництво, придбання, реконструкцію дачних будинків.

Учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд протягом року в усіх видах транспорту, в тому числі в залізничному й водному транспорті приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів. Учасники бойових дій, яким виповнилося 85 років, мають право на безкоштовний проїзд раз на рік в обидві сторони на залізничному, водному та повітряному транспорті в межах України.

Крім того, учасники бойових дій мають право на пільги зі сплати податків, зборів, мита інших платежів до бюджету, першочергове обслуговування підприємствами, установами та службами побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства та міжміського транспорту.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в усій Україні 9 травня в акціях, приурочених до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, взяли участь 460 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: