Сутички в Україні в день святкування 9 травня за останні шість років

Читать на русском

9 травня в Києві традиційно відбулася хода «Бесссмертного полку», але, за інформацією поліції, в ньому взяло участь менше учасників, в порівнянні з минулим роком. Також правоохоронці столиці затримали і склали протоколи на 10 осіб за використання і виготовлення забороненої символіки (зокрема, була затримана мати загиблої екс-регіоналки Ірини Бережної). Крім того, під час конфлікту тілесні ушкодження отримав чоловік 1954 року народження. Молодого чоловіка, який вдарив потерпілого, доставили в управління поліції. Пізніше всіх затриманих відпустили. Відзначимо також, що в Харкові на заходи до Дня Перемоги зібралося близько 15 тисяч осіб. А в Одесі місцеві жителі прийшли вшанувати пам'ять героїв з квітами і портретами своїх родичів, які брали участь у війні.

Також відзначимо, що в Києві, Дніпрі, Житомирі, Мелітополі активісти побилися з поліцейськими, надягали георгіївські стрічки, несли прапор «На Москву». А про головне - пам'ятати подвиги Другої світової і об'єднатися заради майбутнього - забули.

Минулого року в дев’яти містах країни відбулися масштабні сутички між прихильниками «Безсмертного полку» та проукраїнськими активістами. В Дніпрі, Києві та Одесі було затримано декілька десятків людей, ще десятки отримали поранення. Ми вирішили відстежити хроніку зіткнень в день святкування 9 травня в Україні за останні шість років.

Перші значні сутички відбулися в 2011 році у Львові, коли на законодавчому рівні дозволили на День перемоги разом із українським прапором підняти червоний стяг. Львівська облрада заборонила вивішувати на вулицях міста червоні прапори. Це викликало обурення опонентів у соцмережах, де заздалегідь накручували публіку.

У командуванні ООС готуються до провокацій бойовиків 9 травняУ командуванні операції Об'єднаних сил (ООС) готуються до відбиття можливих провокацій з боку бойовиків 9 травня.

Як повідомляла «Українська правда», Російські націоналістичні партії, одеська «Родіна» і «Російське єдинство» із Криму – заявили, що направлять «десант» на День перемоги у Львів. Їхні активісти мали б пройти маршем по місту, несучи в руках велетенський червоний прапор.

Націоналісти в свою чергу відповіли, що дадуть достойну відсіч. Все це закінчилося тим, що ветерани до «Вічного вогню» повинні були пройти крізь стрій прихильників ВО «Свобода», спеціально привезених з різних частин України. Шарпанина переросла в стрілянину і все закінчилося тим, що 14 людей отримали поранення, а 9 осіб затримала міліція.

Відтоді щороку у Львові або Тернополі відбувалися сутички але без масового. Справжнього масштабу протистояння набуло в 2016 році, колі на авансцену виступив «Безсмертний полк» і сутички відбулися у п’ятьох містах країни. У Києві протистояння було біля станції метро «Арсенальна» та монумента Невідомому солдату. В Миколаїві – біля стели воїнам-визволителям, в Харкові – біля меморіалу Слави (постраждало 4 особи), у Черкасах – на Соборній площі, у Львові –на площі Маланюка (поранення отримали 5 осіб).

День пам'яті та примирення. Поліція посилила режим несення служби8 і 9 травня більшість регіональних підрозділів поліції перейдуть на посилений варіант несення служби.

Минулого року на 9 травня відбулися найбільші зіткнення в Дніпрі, Києві та Одесі, а загалом напруження було у дев’яти містах України. Найбільше протистояння сталося в Дніпрі, де ветерани АТО попросили представників партії «Соціалістів» та «Опоблоку» прибрати червоні прапори і георгіївські стрічки після чого їх побили молодики спортивної статури. Поліція спочатку не втручалася, а потім почала затримувати саме побитих ветеранів АТО. Травми отримали 14 людей и 25 були затримані.

На другий день міністр внутрішніх справ Аваков звільнив Начальника управління Національної поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка, керівника міського управління Нацполіції Дніпра полковника Андрія Бідила, а також деяких заступників.

В Києві під час урочистостей до 9 травня в районі метро «Арсенальна» представники «Добровольчого руху ОУН» закидали учасників акції «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» картоплєю, яйцями та димовими шашками, після чого сталася бійка. Поліція затримала 25 люде 24 особи – в офісі «Добровольчого руху ОУН» і одного чоловіка – на Арсенальній площі за спробу розгорнути банер із фоном кольорів георгіївської стрічки.

СБУ попередила провокації спецслужб РФ до 9 травняСпівробітники Служби безпеки виявили й припинили спроби РФ здійснити провокації до 9 травня через соцмережі.

Ще одне зіткнення сталося біля могили Невідомого солдата, де проукраїнські активісти помітили в руках ходоків «Безсмертного полку» комуністичну символіку і георгіївські стрічки, після чого сталася шарпанина.

Загалом в Києві минулоріч затримали 33 людини, при цьому здебільшого це були представники ОУН, які після затримання першої групи з 24 активістів прийшли з пікетом під райвідділ поліції, де затримали ще шістьох націоналістів. Травми під час зіткнень отримали двоє людей.

Третьою за кількістю затримань стала Одеса, де на Алеї Слави відбулося кілька сутичок і бійок між проросійськими і проукраїнськими активістами з «Правого сектора» і «Азова». Одеські проросійські активісти почали виривати в рук ОУНівця портрет Романа Шухевича. Загалом виникло кілька сутичок спалахували в декількох інших місцях на Алеї Слави. В результаті поліція затримала 21 людину, травми отримали двоє.

Подробиці – на інфографіці.

Чому акція «Безсмертний полк» стала безглуздою для самої РФ, читайте в матеріалі політичного експерта.

Хроніка зіткнень у великих містах України 9 травня – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: