День пам’яті та примирення в Україні

Читать на русском
8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років.

8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років.

Як пише «Слово і Діло», дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року.

Дні пам'яті або перемоги? Коли в світі відзначають річницю закінчення Другої світової війни8 травня в Україні відзначають День пам'яті і примирення: «Слово і Діло» підготувало інфографіку, коли в світі згадують річницю закінчення Другої світової війни.

Саме цей день прийнято вважати Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В Україні День пам’яті та примирення відзначають із 2015 року.

Згідно з законом, шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українському визвольному русі та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України.

Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від пострілу.

Український інститут національної пам’яті пропонує, як і щороку,** вшанувати пам’ять про загиблих у Другій світовій війні Всеукраїнською акцією «Мак пам’яті»**, доповнивши свій одяг червоним маком.

У більшості країн Європи, а також у США та Великобританії свято Перемоги у Другій світовій війні відзначають 8 травня під офіційною назвою День перемоги у Європі.

Крім того, деякі країни в цей день відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни, проголошений Генасамблеєю ООН.

Нагадаємо, торік у 72-ту річницю Дня перемоги над нацизмом в Україні 9 травня традиційно не обійшлося без сутичок і бійок між представниками протилежних політичних таборів.

Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко запевнив, що Кабінет міністрів не буде скасовувати святковий вихідний, а також відзначення Дня Перемоги 9 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: