Електоральні симпатії українців: що засвідчила соціологія?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Згідно з результатами дослідження, що оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології, якби вибори президента України проходили в середині квітня 2018 року, то перемогла б лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Якби парламентські вибори проходили в середині квітня 2018 року й у них брали участь партії «Блок Святослава Вакарчука» та «Слуга народу», то до Верховної Ради пройшли б представники восьми політичних сил.

Політтехнолог Петро Охотін виділив кілька важливих аспектів. Зокрема, на його думку, дійсно серйозний результат підтримки має Тимошенко.

«Юлія Тимошенко – 16,1% серед тих, хто збирається голосувати й визначився. Серйозна заявка. Якщо найближчим часом їй вдасться розгорнути потужну польову структуру та напрацювати мобілізаційні меседжі на предмет того, що виборець має дійти до дільниці, то шанси є», – зазначив Охотін.

Анатолій Гриценко – 12,7%. За словами експерта, він має рік на розбудову осередків і домовленостей про вплив на телевізор.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

«Інакше, як завжди, «перший непрохідний», – уточнив політолог.

Олег Ляшко – 12,2%. Експерт звернув увагу, що політик розділив свій результат із чинним гарантом Петром Порошенком.

«Останній, мабуть, не вірить у соціологію й молиться. Рейтинг Порошенка – цілих 12%, у тому числі через те, що кандидатури Віталія Кличка та Володимира Гройсмана не вивели окремо. Хоча на свої амбіції вони натякали. Отже, й це – велика цифра», – додав Охотін.

Далі арт-синдикат – Володимир Зеленський (10,8%) і Святослав Вакарчук (9,6%).

«КМІС засунув до так званого «Блоку Вакарчука» в тому числі «нові обличчя». Забувши останніх, наприклад, «Силу людей», спитати дозволу. Різниця в підтримці цих кандидатів практично в межах похибки, тобто вони радше ділять друге місце», – констатував він.

Далі – «бронза», Юрій Бойко з рейтингом у 8,8% і Вадим Рабінович – 8,6%. Простакуватий стиль і зрозумілі гасла, помножені на медіапокриття, дають свої плоди, пояснив він, додавши, що низький рівень підтримки екс-регіоналів – це плюс.

«Якщо говорити в термінах 2004 року, то основна конкуренція між колишніми «помаранчевими», – резюмував Петро Охотін.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: