Чи можуть США запровадити санкції через «Північний потік-2» та з чим виникнуть труднощі?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Заблокувати будівництво «Північного потоку-2» вже ніхто не зможе. На будівництво не пішли б, не розуміючи кінцевого результату.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи початок будівництва «Північного потоку-2».

«Зупинити проект уже не вийде. Хіба що Данія не дасть згоди на те, щоб робити прокладання в своїх територіальних водах. Після цього доведеться робити перепроектування. Але й це не заблокує проект остаточно, а просто займе якусь кількість додаткового часу. Навряд чи учасники консорціуму стали б щось будувати на узбережжі, не маючи розуміння того, що трубопровід не буде збудований», – зазначив Марунич.

Щодо санкцій, які можуть бути запроваджені США проти підрядників або учасників проекту, то вони мають бути узгоджені з європейськими партнерами, констатував енергетик.

«Відповідно до закону, який був ухвалений конгресом США, санкції доведеться узгоджувати, а Конгрес буде категорично проти. Тому санкції американцями не можуть бути запроваджені в такому варіанті взагалі», – пояснив фахівець.

Чи зможе «Газпром» припинити транзит газу через Україну після 2019 року?Газпром не продовжуватиме контракти на транзит газу до Європи через українську ГТС. Чи дійсно це так, міркували з експертами.

Експерт уточнив, що є інші складнощі, пов'язані з тим, наскільки газопровід буде завантажений.

«Чи зуміє Єврокомісія до часу введення в експлуатацію «Північного потоку-2» змінити законодавство й змусити консорціум підкорятися встановленим законом положенням. Якщо воно буде ухвалене заднім числом, то будуть судові позови. Наприклад, про можливе стягнення коштів, недоотриману виручку та інші претензії до європейської влади», – додав він.

«Складність у тому, чи зможуть вони поширити правила третього енергопакета та його директиви на морські ділянки трубопроводу, які не пролягають на території ЄС», – резюмував Дмитро Марунич.

«Північний потік-2» передбачає будівництво й роботу двох магістралей газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

Раніше президент України Петро Порошенко закликав Німеччину переглянути ставлення до проекту з будівництва російського трубопроводу «Північний потік-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: