Нові правила нарахування субсидій: кого позбавлять виплат?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

За даними «Слова і Діла», 19 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з травня 2018 року реєстр субсидіантів стане публічним. Окрім того, в планах міністра розпочати монетизацію субсидій на рівні домогосподарств вже в другій половині 2018 року. Наразі ж на українців знову чекають певні нововведення в розрахунках субсидій за комунальні послуги. Відчутно це буде вже в новому опалювальному сезоні.

«Слово і Діло» вирішило розібратись, які нововведення підготували в Мінсоцполітики та кого позбавили права на виплати.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк вважає, що враховуючи проблематику зловживань, дії в напрямку скорочення кількості субсидіантів правильні, але потрібні певні доопрацювання.

За переоформленням субсидії до органів соцзахисту доведеться звернутися 15% українців, які підпадають під зміни.

«Зокрема, власникам квартир загальною площею більш ніж 120 квадратних метрів і будинків більш ніж 200 квадратних метрів не нараховуватимуть субсидії. Винятком є наявність трьох чи більше дітей у таких будинках. У всіх інших випадках таким господарствам відмовлятимуть», – констатував експерт.

Окрім того, передбачається, що громадяни, які оформлюють субсидію на квартиру й здають її в оренду, тепер мають декларувати доходи від оренди, додав він.

Фахівець підкреслив, що в разі виникнення конфліктних питань вони розглядаються комісією та виходячи з конкретних обставин, що склалися, рішення про призначення/відмову нарахувань уже виноситиметься комісією після власного обстеження матеріального стану домогосподарства.

За його словами, при розрахунку доходів домогосподарства враховуються доходи всіх, хто проживає в цьому домогосподарстві, але також і членів сім’ї, які входять до складу домогосподарства.

«Ця норма є не зовсім зрозумілою. Бо яким чином визначаються члени сім’ї, які там не проживають? Наприклад, діти не проживають разом із батьками, але вони є членами сім’ї. Тобто визначення «член сім’ї» взагалі немає. Це створюватиме багато запитань та конфліктів», – припустив експерт.

Він уточнив, що визначення цих питань фактично лягає на комісію, яка проводитиме акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств.

«Оскільки немає чітких рамок, критеріїв, це створює ризик корупції на місцях. Це також потрібно врахувати. Все те, що робиться не за правом, а за персональними рішеннями, має ризики», – пояснив Павлюк.

За його словами, серед нововведень також обмеження щодо наявності автомобіля.

«Зокрема, йдеться про власників тих автомобілів, яким менш ніж 5 років, крім мопеда та авто, наданого органом соцзахисту. Нібито логіка в цьому є, але слід врахувати ситуацію з тим, що багато хто їздить на автомобілях з іноземною реєстрацією. І очевидно, що більша частина з них є субсидіантами», – акцентував експерт.

Хоча з точки зору здорового глузду, якщо людина, наприклад, має нове авто, то чого б за свої рахунки не платити самостійно, уточнив він.

«Просто слід інформувати про всі критерії наперед і допрацювати певні нюанси», – наголосив він.

Щодо позитивних моментів, то природний газ за обсягами надання скоротиться на 10% – раніше було близько 5 квадратів, зараз скоротили до 4,5 квадратних метрів.

«Це, в принципі, за наявного стану будівель більш-менш відповідає рівню споживання», – додав енергетик.

Загалом, за його словами, є ще багато нюансів та питань, які варто доопрацювати.

«Доцільно, щоб перед ухваленням такі зміни виносилися на обговорення, щоб можна було їх побачити до, а не після. Оприлюднення та обговорення таких документів є дуже важливим», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв у 2018 році запровадити монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги. Повний перелік обіцянок – у досьє міністра.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: