Вибори-2019: поява нових кандидатів та боротьба компроматів

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Право без вибору – це взагалі відсутність виборів. Альтернатива є завжди, питання в тому, хто й що вважає альтернативою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи передвиборчі перегони та майбутніх кандидатів.

«Кандидатів на майбутніх виборах буде немало, враховуючи те, що через півроку за планом парламентські вибори. Технологічно правильно було б тим лідерам партій, які хочуть іти до парламенту, які мають 1,5%, спробувати свої сили, щоб подивитися на свої сильні та слабкі сторони. Вже з цієї точки зору може бути немало кандидатів», – зазначив Бала.

Крім того, інший фактор, який говорить про те, що буде багато кандидатів, полягає в тому, що потрібні технічні кандидати, додав він.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингівМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки українцями електоральних лідерів з рівнем їх відповідальності, згідно з нашим моніторингом.

«Тому ми можемо стати свідками серйозної кампанії. Враховуючи те, що між політиками є серйозне протистояння, їм є що втрачати. Наслідком цього може бути те, що кампанія може бути й за межами правил. Це бувало в нас, але зараз ще більш загрозливо», – уточнив політолог.

За його словами, ще є сподівання на те, що політики не перейдуть межі політичної культури та поведінки.

«Однак поки складається враження, що ситуація буде достатньо гострою. Вже за рік до виборів ми бачимо серйозні випади, боротьбу компроматів. Наприклад, якщо на Порошенка є «плівки» Онищенка, то на адресу Тимошенко є звинувачення у фінансуванні в 2010 році кампанії коштами, які вона брала в Кадаффі», – констатував експерт.

Він не виключив, що ближче до виборів з’являтимуться нові компромати.

На його думку, наразі ми не маємо однозначного лідера перегонів, оскільки розрив невеликий згідно з попередніми соцопитуваннями.

«Ще достатньо багато часу, тому не варто тим, хто на першому місці зараз, на радощах відкорковувати шампанське, а тим хто на п’ятому чи четвертому, сумувати. Все ще може змінитися», – резюмував Віталій Бала.

Згідно із соцопитуванням, Петро Порошенко не потрапив до топ-3 президентського рейтингу. Лідируючі позиції в президентському рейтингу має голова «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингів – за посиланням.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: