Кабмін змінив правила оформлення субсидій

Читать на русском
Кабінет міністрів України прийняв рішення про внесення змін до програми надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг.

Кабінет міністрів України прийняв рішення про внесення змін до програми надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг з метою запобігання випадкам зловживань та призначення державної допомоги людям, котрі приховують свої доходи.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України, передає «Слово і Діло».

Зокрема, як повідомляється, оскільки аудит субсідіантів виявив ряд системних проблем, тепер система субсидій буде соціально справедливою. Тепер, як обіцяють в уряді, державну допомогу отримуватимуть ті, хто дійсно її потребує.

Фактично тепер, якщо у власності сім'ї є автомобіль, якому менше п'яти років, крім мопеду і авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть. Також, відтепер необхідно буде вказувати в деклараціях доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири.

Чому система субсидування для українців несправедлива?В Україні нарешті розпочався давно обіцяний перший етап монетизації субсидій. Чи йтимуть гроші на руки та які недоліки системи субсидування, пояснили експерти.

Крім того, з 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку - 200, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Нові правила вводяться і для безробітних, їм тепер необхідно буде стати на облік у центр зайнятості, інакше людям працездатного віку, які претендують на субсидію, органи соцзахисту автоматом вважатимуть дохід у три прожиткові мінімуми - 5 тис. 286 грн.

Зміниться також і тарифікація на газове опалення, з 1 травня соціальна норма буде наближена до реальних обсягів споживання - 4,5 кубометрів на 1 квадратний метр площі, електроопалення - 30 кіловат на годину на квадратний метр площі.

У свою чергу змінені умови оформлення субсидії для внутрішньо переміщених осіб, відтепер вони зможуть оформити субсидії без укладення договорів на оренду житла - на підставі заяви та декларації, також була спрощена процедура отримання субсидій жителями об'єднаних територіальних громад.

Раніше стало відомо, кому в першу чергу монетизують субсидії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: