Вибухи на військових складах у Балаклії: причини та подальші дії

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Пожежа в Балаклії є наслідком минулорічної масштабної пожежі на цих складах. Потрібно розуміти, що процеси розмінування та утилізації боєприпасів унаслідок таких масштабних пожеж, які траплялися в Україні з часів Новобогданівки, потрібно від 3 до 5, а іноді й до 10 років.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Фахівець підкреслив, що навіть попри постійну професійну роботу, українським саперам не завжди вистачає людського, а також матеріального ресурсу для утилізації боєприпасів.

«Адже ще є території, прилеглі до районів ведення бойових дій на Донбасі, де також потрібно проводити розмінування. Але це все наслідки, причини в іншому», – додав він.

Експерт пояснив, що після розпаду Радянського Союзу Україна успадкувала величезну кількість різних боєприпасів, що зберігалися на військових складах.

«Арсенали та склади часто не модернізувалися через брак коштів, системи зберігання не удосконалювалися», – зазначив Мусієнко.

На військових складах у Балаклії знову сталися вибухи: що пишуть у соцмережахНа складах у Балаклії знову вибухали боєприпаси. Схожий інцидент стався в березні минулого року.

«Така ситуація склалася й через те, що значна частина боєприпасів підлягала утилізації як надлишкова або така, що вичерпала свій ресурс, а склади, де зберігалися раніше утилізовані боєприпаси, підлягали закриттю й подальшій передачі землі та майна органам місцевої влади. Відтак, для чого виділяти кошти на те, що й так планують закривати?», – уточнив політолог.

На його переконання, наразі необхідно із залученням інвесторів на умовах державно-приватного партнерства збудувати сучасний, потужний завод із утилізації надлишкових боєприпасів, враховуючи міжнародний досвід, наприклад, такої країни, як Швеція.

Доцільно звернутися до міжнародних організацій, зокрема ООН, НАТО, ОБСЄ, з проханням про надання допомоги в розмінуванні та утилізації надлишкового озброєння, додав він.

«У тому числі шляхом створення відповідних трастових фондів НАТО. Крім цього, слід здійснювати поступову модернізацію умов зберігання боєприпасів на військових складах шляхом збільшення фінансування на відповідні цілі», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, серед версій виникнення пожежі в Балаклії розглядають загоряння сухої трави та іскру з вихлопної труби пожежного танка.

«Слово і Діло» з'ясовувало, як у соціальних мережах відреагували на новий інцидент у Балаклії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: