Поставка Javelin до України відбулася пізніше, ніж обіцяв президент

Читать на русском
Порошенко провалив обіцянку про те, що перша поставка летального озброєння зі США відбудеться за кілька тижнів після лютого 2018 року.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Президент України Петро Порошенко провалив обіцянку, що перша поставка летального озброєння зв США відбудеться за кілька тижнів після лютого 2018 року.

Таку обіцянку він дав 28 лютого 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Перша поставка цього (летального – ред.) озброєння має відбутися вже через кілька тижнів. Ми говоримо про цілу серію поставок, починаючи з антиснайперських комплексів, тому що багато українських бійців були вбиті російськими снайперами на сході України. Отримання таких антиснайперських комплексів допоможе нам значно знизити кількість загиблих, а також підвищити безпеку солдатів», – заявив Порошенко під час своєї прес-конференції.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Нагадаємо, в грудні 2017 року в Держдепі США повідомили, що нададуть Україні «посилені оборонні можливості». 30 квітня 2018 року Порошенко підтвердив, що летальні озброєння зі США вже в Україні.

«Вітаю жвавий інтерес – і в Україні, і за її межами – до постачання нам комплексів Javelin. Можу лише підтвердити, що так, довгоочікувана зброя прибула до української армії. І значно зміцнила потужний стримувальний ефект нашої боєздатності та євроатлантичної безпеки. Продовжуємо працювати над зміцненням нашого оборонного потенціалу з метою відсічі російській агресії», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Своєю чергою міністр оборони Степан Полторак повідомив, що 2 травня 2018 року розпочнеться практична підготовка розрахунків Javelin на базі навчальних центрів Збройних сил України.

Однак командувач операцією Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що станом на 2 травня до ЗСУ американські протитанкові комплекси Javelin ще не надійшли: «Я не є керівником Збройних сил України, я є лише командувачем Об'єднаних сил, тому використовую лише ті сили й засоби, які є в моєму підпорядкуванні. Наразі в моєму підпорядкуванні протитанкові комплекси Javelin не перебувають».

Як бачимо, поставка летального озброєння зі США в Україну благополучно відбулась, але терміни змістилися на місяць від обіцяних президентом.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Порошенко дав 294 обіцянки, з яких 123 виконав, а 81 – провалив.

Раніше «Слово і Діло» писало про заяву Порошенка, що українскі військові на Донбасі будуть забезпечені новим раціоном харчування, розробленим за стандартами НАТО.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингів – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: