Американський «спис»: як Javelin зможе допомогти українським військам

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

З 2 травня в Україні має розпочатися підготовка розрахунків протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin, які вже прибули в Україну зі США. Про це повідомив міністр оборони Степан Полторак. Поставок ПТРК Javelin в Україні очікували чи не від самого початку конфлікту. Чи зможуть вони змінити перебіг війни на Донбасі?

Міністр оборони Степан Полторак повідомив про те, що з 2 травня ЗСУ розпочнуть практичну підготовку розрахунків для ПТРК Javelin. Про те, що Javelin уже доставлені до нашої країни, повідомили 30 квітня в Держдепі США. Цю ж інформацію підтвердив і президент Петро Порошенко. «Можу лише підтвердити, що так, довгоочікувана зброя прибула до української армії», – повідомив у себе в Facebook глава держави.

Держдеп схвалив поставки Javelin в УкраїнуВ Агентстві з оборонного співробітництва Пентагону повідомили про майбутні постачання в Україну пускових установок Javelin.

Поставок ПТРК Javelin у нашій країні очікували чи не від самого початку конфлікту на Донбасі. Однак адміністрація президента Барака Обами не поспішала санкціонувати постачання в Україну, побоюючись, що це може змусити Росію «підвищити ставки». Ситуація змінилася, коли президентом США став Дональд Трамп: наприкінці 2017 року США схвалили план із надання Україні 210 ракет і 35 установок протитанкового ракетного комплексу Javelin на загальну суму 47 мільйонів доларів. Ще дві пускові установки служитимуть як «донори» для запчастин.

Поставки здійснюватимуться в рамках американської допомоги й нічого не коштуватимуть українському бюджету. Головною особливістю ПТРК FGM-148 Javelin (у перекладі з англійської – спис, дротик) є здатність вражати танки згори, тобто в найбільш вразливі місця. При цьому американський «спис» спеціально випробовувався на старих радянських танках Т-64 і Т-72. Саме ці танки й перебувають на озброєнні обох «армійських корпусів» «ДНР» і «ЛНР». Вважається, що FGM-148 Javelin здатний гарантовано знищити будь-яку з цих машин, навіть якщо вони й захищені динамічним захистом. Адже ракета Javelin має бойову частину тандемного типу, за якої лідируючий заряд викликає спрацювання захисту, а основний – уражає ціль.

Ще однією перевагою Javelin якраз і є конструкція протитанкової ракети, яка оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, що дозволяє оператору діяти за принципом «вистрілив і забув». Всі ці властивості відносять FGM-148 Javelin до ПТРК третього покоління. В українських ПТРК ракета наводиться за лазерним променем, але оператор змушений супроводжувати ракету в польоті, поки вона не потрапить у ціль, наприклад, утримуючи її в прицілі. Крім того, українські ракети не вражають бронеоб'ект зверху. Саме тому «американець» дещо простіший у застосуванні й, можливо, ефективніший.

То чи зможуть довгоочікувані американські ПТРК змінити перебіг війни на Донбасі? За великим рахунком, головний ефект від поставок Javelin – політичний. Це є сигналом, що США більше не мають наміру обмежуватися лише санкційним списком і політичною підтримкою й переходять до практичної військової допомоги.

З військової ж точки зору 35 пускових установок – це радше зброя стримування. Вони в кожному разі застосовуватимуться разом з українськими протитанковими засобами, які мають свої незаперечні переваги – Україна здатна виробляти їх самостійно, вони набагато дешевші за Javelin і можуть бути поставлені до військ у будь-якій кількості. До слова, найближчим українським аналогом Javelin є ПТРК «Корсар», розроблений у київському КБ «Луч». Як і Javelin, Корсар використовує ракету тандемного типу, що вражає ціль на відстані 2,5 кілометри.

Полторак говорить, що Javelin Україна отримає вчасноАмериканські переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin Україна отримає вчасно, коли все буде готове для цього.

Американська зброя потрібна для того, щоб підвищити ціну будь-якого наступу, що бойовики спробують здійснити на Донбасі. Навряд чи російські куратори захочуть кинути в бій свої новітні танки, тому бойовикам доведеться воювати на застарілих радянських машинах, надзвичайно вразливих для американського «списа». Перспектива бути знищеним із першого пострілу, безумовно, позначиться на морально-психологічному стані танкістів «ДНР» і «ЛНР».

Про те, що Javelin здатний серйозно прорідити парк бронетехніки, наявної в розпорядженні бойовиків, говорять і свідчення з «тієї» сторони. Зокрема, відомий російський волонтер Андрій Морозов («Мурз»), який активно допомагає бойовикам, розповів про випадок, коли російський «військторг» направив його «підопічним» танк Т-72А. «Його зобов'язали ошпарити кріпленнями під динамічний захист на свої гроші», – пояснив «Мурз».

Щоправда, можливе застосування Javelin російський волонтер розглядає перш за все в контексті ймовірного наступу ЗСУ на Донбасі. На думку Морозова, саме танкові контрудари обох «корпусів» здатні зупинити або сповільнити ймовірний наступ ЗСУ на позиції бойовиків. Однак кількості поставлених протитанкових ракет достатньо для того, щоб завдати «корпусам» великих збитків. «Джавеліни» потрібні для того, щоб Росія просто не встигла втрутитися. Саме вони, заборонивши контрудари з боку донецьких і луганських танкових частин, уможливлять повну або практично повну перемогу ЗСУ протягом буквально двох-трьох днів», – додав Морозов.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: