Адміністративні послуги в регіонах: що обіцяють голови ОДА

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як українські політики виконують свої обіцянки. Сьогодні наші аналітики розбиралися, як голови обласних адміністрацій забезпечують доступність адміністративних послуг в регіонах.

Відзначимо, що такі обіцянки голови ОДА виконують досить непогано. Два Центри надання соціальних послуг з'явилися в Харкові минулого року. На реалізацію цього проекту був спрямований 21 мільйон гривень. «У «прозорих офісах» надаватимуть 26 послуг за всіма видами й напрямками, включаючи також адміністративні послуги», – заявила голова Харківської області Юлія Світлична.

У центрах громадяни зможуть вирішити питання з реєстрацією, паспортами або оформити цілий пакет соціальних послуг (пільги, субсидії, пенсійне забезпечення).

Відкрити в Дніпропетровській області чотири нові філії Центрів надання адмінпослуг в 2016 році обіцяв Валентин Резніченко. Свою обіцянку голова обладміністрації виконав: центри відкрилися в Кам'янському, а також Слобожанській, Апостолівській та Богданівській громадах.

Окремо Резніченко обіцяв відкрити філію центру у Волоському. Відкриття відбулося 24 листопада минулого року. Станом на цю дату в Дніпропетровській області налічувалося 56 центрів надання адміністративних послуг.

Ще три роки тому голова Тернопільської ОДА Степан Барна планував розширювати кількість персоналу в адміністративних центрах. «Продовжується реформування системи надання адміністративних послуг. Жителі області мають відчувати результати цієї роботи. А це означає, що кожен зможе оперативно отримати максимальну кількість послуг у зручний спосіб. Ми будемо розширювати кількість персоналу та вдосконалювати технічні можливості роботи центрів», – сказав чиновник.

У 2016 році в обладміністрації «Слову і Ділу» повідомили, що в Кременці, Чорткові та Тернополі працюють 20 центрів. Їх штатна чисельність становить 98 осіб, що майже на 26% більше порівняно з червнем 2015 року. Крім того, додатково будуть придбані 11 принтерів, 10 комп'ютерів, 10 ноутбуків, 10 мультимедійних пристроїв і 5 сканерів.

Не впорався зі своєю обіцянкою в 2015 році голова Вінницької обладміністрації Валерій Коровій. Він обіцяв відкрити в адміністрації «прозорий офіс», в якому послуги будуть пов'язані перш за все з прийомом громадян. У 2017 році стало відомо, що бюджетних призначень для облаштування офісу немає й роботи все ще не розпочалися. 16 лютого депутати обласної ради знову не надали згоду на відкриття «прозорого офісу». В результаті було вирішено 5,2 мільйона гривень спрямувати не на офіс, а онкологічному відділенню Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

Єдиний регіональний портал адміністративних послуг має з'явитися для жителів Черкаської області. За словами голови ОДА Юрія Ткаченка, першим кроком для цього має стати запровадження електронного документообігу між усіма органами виконавчої влади в регіоні. «Це дасть можливість громадянам і бізнесу отримувати адміністративні послуги в електронному вигляді. Так ми мінімізуємо корупційні ризики й покращимо сервіс для громадян», – сказав Ткаченко минулого року. Наприкінці листопада стало відомо, що в області адміністративні послуги будуть переведені в електронний формат, а на базі системи електронного документообігу й буде створений портал.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, що голови обладміністрацій готові робити для розвитку бізнесу в регіоні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: