Що голови ОДА роблять для розвитку бізнесу в регіонах

Читать на русском

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданнях уряду регулярно закликає перестати «кошмарити» бізнес і пропонує максимально спростити перевірки. В регіонах також стурбовані тим, щоб створити для підприємців комфортні умови, а цим, можливо, й залучити іноземні інвестиції для розвитку. «Слово і Діло» розбиралося, як голови обладміністрацій розвивають бізнес в областях.

Більшість обіцянок на цю тему у голів ОДА перебуває в процесі, проте деякі успіхи вже є. Голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко в 2015 році обіцяв залучати до регіону іноземних інвесторів. Станом на квітень обсяг іноземних інвестицій в область склав більш ніж 7 мільярдів доларів – це майже п'ята частина всіх іноземних інвестицій України. У липні надходження склали 7,1 мільярда доларів. Крім того, в ОДА почав роботу Інвестиційний центр, куди зарубіжні підприємці можуть звернутися з будь-яких питань.

Для залучення інвестицій у Черкаській області було створене підприємство «Агентство розвитку Черкащини Черкаської обласної ради». «Зараз інвестори з побоюванням дивляться в бік України через військові конфлікти. Але в Черкаській області сьогодні безпечно й бізнес у цьому зацікавлений», – сказав Юрій Ткаченко. Нещодавно голова ОДА обіцяв щорічно організовувати Школи малого та середнього підприємництва.

У Миколаївській області минулого року з'явився інститут бізнес-омбудсмена. «Він консультуватиме підприємців щодо стартапів і сприятиме уникненню бюрократичної тяганини в підготовці документів», – сказав голова обладміністрації Олексій Савченко. Відповідна посада з'явилася в жовтні.

У 2016 році голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль ухвалив рішення про створення антикорупційної комісії. За його словами, її основним завданням стане координація роботи місцевих адміністрацій, правоохоронних органів та інших представників органів виконавчої влади для запобігання корупції.

Бореться з корупцією й керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. У 2015 році він створив для цього спеціальний штаб, який працюватиме спільно з правоохоронними структурами. А ось іншу свою обіцянку чиновник не до кінця виконав: цьогоріч на розвиток бізнесу за програмою «Український донецький куркуль» мали виділити 150 мільйонів гривень, але за фактом виділили 140 мільйонів.

У Волинській області з 2015 року працює Управління інвестицій і розвитку міжнародного співробітництва. Ініціатор його створення, голова ОДА Володимир Гунчик, заявив, що управління займатиметься пошуком і залученням іноземних партнерів. «Ми маємо показати Європі, що ми готові до співпраці, що в нас є всі необхідні для цього умови», – зазначив він.

Олексій Муляренко має намір створювати центри сприяння розвитку туризму в Рівненській області. Перший такий центр відкрився в Острозі, пізніше вони з'явилися у Володимирці, Сарнах та Дубно.

Куліч обіцяє залучати інвестиції в регіонСказано 6 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Цікавий проект у планах у голови Вінницької обладміністрації. Валерій Коровій має намір протягом року (до червня 2018) підписати угоду про дружбу та співробітництво між областю й американським штатом Вірджинія. «Якщо ми це зробимо, то ми відкриємо нішу для співпраці не лише у сфері бізнесу, але й у соціальній та гуманітарній сферах», – вважає чиновник.

З американською компанією хоче співпрацювати Геннадій Москаль. Він пообіцяв сприяти інвестиційному проекту в Закарпатській області компанії «Джейбіл». Загальна сума коштів, які корпорація планує вкласти протягом трьох років, – 55 мільйонів доларів.

«Я застерігаю всі силові та контролюючі органи від будь-яких спроб затягнути цей процес або якось заробити на ньому. Якщо хтось наважитися на такий крок, це буде останній його «подвиг», а місце проживання героя зміниться на ізолятор тимчасового утримання», – застеріг усіх Москаль.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, уряд затвердив постанову про створення міжвідомчої комісії із захисту бізнесу, яку очолить прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: