Чому ескалація на Донбасі більше не вигідна Путіну та чого чекати від РФ?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Путіну потрібні перемоги, бажано швидкі й блискучі. А на Донбасі Росія вже зайшла в глухий кут.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи активізацію бойовиків на Донбасі та можливу ескалацію.

«Путіну потрібні швидкі перемоги з конкретним результатом. В Україні таку перемогу РФ здобути не вдалося й не вдасться. Тому, скоріш за все, в Україні можливий варіант подальшого розгойдування, дестабілізації ситуації для того, щоб привести до політичного правління ті сили, які потрібні Путіну», – зазначив Сунгуровський.

Грубо кажучи, Путін хоче встановити маріонеткове управління, додав експерт.

Будь-який намір Путіна підвищити градус напруженості на Донбасі й перейти до відкритої агресії призведе до посилення санкцій. Путіну та його оточенню це зараз не потрібно.

Фахівець уточнив, що будь-яке загострення на Донбасі потребуватиме додаткового залучення серйозних коштів і відкритої гри з боку РФ.

«У зв'язку з таким підходом Путін навряд чи піде на якусь саме військову ескалацію на Донбасі. У нього є, на жаль, інші точки, де він може докласти своїх зусиль. Наприклад, На Близькому Сході, в Лівані, куди поступово розростається сирійська криза», – припустив він.

Експерт не виключив, що Путін шукатиме додаткові місця та способи реалізації своїх амбіцій.

Ні дня тиші: динаміка обстрілів сил АТОУ зоні АТО зберігається напружена ситуація. За місяць бойовики більш ніж тисячу разів обстріляли українських військових.

«Ситуація з Донбасу перетікатиме на контрольовані території, але не у вигляді агресії, а під виглядом політичної та економічної дестабілізації в Україні», – резюмував Микола Сунгуровський.

Якою була динаміка обстрілів сил АТО з 26 березня до 22 квітня – в нашому огляді.

Нагадаємо, 30 квітня формат АТО замінить Операція об'єднаних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: