Звіт уряду: хто з прем’єрів звітував перед Верховною Радою та чим це закінчилося

Читать на русском

Незважаючи на те, що вже минуло два роки, як уряд Гройсмана проводить реформи в Україні за своєю програмою, але ще жодного разу прем’єр-міністр не звітував перед Верховною Радою. В разі, якщо народні депутати визнають роботу Кабміну незадовільною, уряд разом із його очільником має відправитись у відставку. Але цього разу вирішили, що Рада заслухає звіт уряду відразу за два роки діяльності та перенесли його на червень 2018 року. Ми вирішили розібратися, чи дозволяли собі інші прем’єр-міністри не звітувати перед парламентом та як часто саме невиконання програми уряду було причиною його відставки.

Нагадаємо, що за час незалежності України, починаючи з 1991 до 2016 рік, в Україні змінилося 16 прем'єр-міністрів. Але далеко не всі вони чемно звітували перед Верховною Радою. Вперше за весь час незалежності України Верховна Рада заслухала звіт Кабінету міністрів про перебіг виконання програми діяльності уряду в квітні 2001 року. Тоді главою уряду був Віктор Ющенко, який звітував у парламенті з програмою «Реформи заради добробуту».

Чому звіт уряду вирішили відкласти до літа?Комітет ВР відклав розгляд звіту уряду на літо. При цьому президент провів закрите засідання з усім складом Кабміну. Що відбувається в політикумі, розбирались експерти.

Верховна Рада визнала роботу Кабміну незадовільною та 26 квітня більшістю голосів проголосувала за резолюцію недовіри уряду. Через два дні президент Леонід Кучма підписав указ про відставку уряду. Невдовзі Кабмін очолив Анатолій Кінах. До речі, Верховна Рада не ухвалила програму Кінаха, тому він не звітував перед нардепами. Його просто відправили у відставку 18 лютого 2002 року для того, щоб на місце прем’єра прийшов енергійний голова Донецької ОДА Віктор Янукович.

Якщо за рік свого прем’єрства Янукович звітував перед Верховною Радою та отримав задовільну оцінку своєї роботи, то вже наступного року він не став цього робити. Щоправда, в грудні 2004 року Рада відправила його у відставку, а після Помаранчевої революції кандидат у президенти Віктор Янукович був змушений піти в опозицію.

Тим часом його наступниця та єдина в Україні жінка-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в лютому 2005 року представила програму діяльності свого Кабміну «Назустріч людям». Але «леді Ю» не встигла відзвітувати перед парламентом, бо у вересні того ж року була відправлена у відставку «любими друзями» президента Ющенка.

Два роки уряду Гройсмана: як Кабмін виконує свої обіцянкиРівно два роки виповнилося відтоді, як почав роботу уряд Гройсмана. Ми вирішили порівняти між собою два роки правління міністрів Гройсмана й подивитися, наскільки змінився рівень відповідальності Кабміну.

Уряд Єханурова протримався менш ніж рік і навіть не подавав своєї програми, а якось непомітно склав повноваження, звільнивши місце Віктору Януковичу, який прагнув реваншу. Щоправда, друге пришестя Януковича в прем’єрське крісло також було не тривалим, без програми уряду та звітів перед парламентом, адже його наприкінці 2007 року знову змінила Юлія Тимошенко.

Цього разу Юлія Володимирівна прийшла до влади надовго й не стала розмінюватися в 2008 році на звітування про виконання своєї програми «Український прорив: для людей, а не для політиків». До речі, вона не була ухвалена Верховною Радою. Але після перемоги Януковича уряд очолює Азаров, який поставив своєрідний рекорд, пробувши в прем’єрському кріслі найдовше, поки не втік із країни під час Революції Гідності. За два терміни свого прем’єрства (майже чотири роки) Азаров жодних програм діяльності уряду не подавав і, звісно ж, ні перед ким не звітував.

Яценюк очолив уряд 27 лютого 2014 року та презентував свою програму, яку переписав наприкінці року. В лютому 2016 року Верховна Рада проголосувала за визнання незадовільною роботу уряду в 2015 році, проте провалила голосування за його відставку. В квітні Яценюк заявив, що складає обов'язки прем'єр-міністра. Парламентська фракція «Блоку Петра Порошенка» висунула на посаду очільника уряду Володимира Гройсмана, який був на той момент спікером Верховної Ради.

Детальніше – на інфографіці.

Як Кабмін Гройсмана виконує свої обіцянки, можна подивитися на інфографіці.

Із чим так і не впорався уряд за останні два роки, читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: