Чому звіт уряду вирішили відкласти до літа?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Питання перенесення звіту уряду, скоріш за все, пов'язане з певним підіграванням «Народного фронту» Гройсману.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи рішення відкласти звіт уряду до літа й проведення закритого засідання з усім складом уряду.

«НФ просто підіграє Гройсману. Голова профільного комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, який мав попередньо розглянути звіт Кабміну, близький до Яценюка. Таким чином, можна зробити висновок, що команда Яценюка підіграє чинному прем'єру, оскільки навіть у разі відрядження Іванчука не було сенсу переносити звіт Гройсмана на літо», – зазначив Биков.

Два роки уряду Гройсмана: як Кабмін виконує свої обіцянкиРівно два роки виповнилося відтоді, як почав роботу уряд Гройсмана. Ми вирішили порівняти між собою два роки правління міністрів Гройсмана й подивитися, наскільки змінився рівень відповідальності Кабміну.

На його думку, навіть у разі відрядження наступного понеділка можна було б заслухати звіт на комітеті.

«Цілком логічним з боку політичної кон'юнктури виглядає заява Іванчука про те, що він не планує заслуховувати звіт Гройсмана за минулий рік, що передбачено законом про Кабінет міністрів і регламентом ВР, а має намір заслухати плани на наступний рік, що абсолютно не відповідає українському законодавству», – уточнив експерт.

Таким чином, уряд не виконує навіть тих базових норм, що передбачені законодавством, акцентував він.

Ба більше, постає також питання бюджетного планування, звернув увагу експерт.

За його словами, до 1 квітня воно мало бути розроблене урядом, а до 3 квітня проект бюджетної резолюції мав бути внесений до парламенту.

«Це той стратегічний документ щодо показників, на основі якого розроблятиметься бюджет-2019, однак документ внесений не був. Тут, образно кажучи, підставила плече фракція «Батьківщини», яка внесла свій проект бюджетної резолюції, провівши відповідні підрахунки, й зареєструвала його в парламенті, але у формі звернення парламенту до уряду й із закликом внести документ», – додав Биков.

Також політолог наголосив, що закрите засідання з усім складом уряду, яке відбулося з ініціативи президента, мало пов'язано з питаннями або поточними гучними ініціативами на кшталт створення єдиної помісної церкви.

«Скоріш за все, ці теми порушуються, щоб відвернути увагу й створити інформаційний шум. Можливо, це якимось чином пов'язано з «плівками Онищенка» й тим, що Онищенко оприлюднив частину запису розмови нібито за участю президента. Може бути серйозний корупційний скандал, потрібні якісь інші інформаційні приводи», – резюмував Сергій Биков.

Як відомо, раніше планували заслухати міністрів цього пленарного тижня.

Детальніше про те, як Кабмін виконує свої обіцянки, – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: