Два роки уряду Гройсмана: як Кабмін виконує свої обіцянки

Читать на русском

Минуло два роки відтоді, як Володимир Гройсман сказав, що покаже, як потрібно керувати країною. Ми вирішили порівняти, як урядовці виконували свої обіцянки під час першого та другого років роботи. Для цього наші аналітики підрахували всі зафіксовані «Словом і Ділом» обіцянки, які дали міністри Гройсмана, та відокремили ті, що були дані в перший і другий роки роботи Кабміну. З’ясувалося, що рівень відповідальності уряду протягом першого року (з 14 квітня 2016 року до 13 квітня 2017 року) складав 24%. Щодо другого року роботи уряду (з 14 квітня 2017 року до 11 квітня 2018 року), то загальний рівень відповідальності сягнув лише 18%. Щоправда, й обіцянок міністри на другий рік уже давали менше.

Якщо в перший рік урядовці дали 560 обіцянок, то на другий – 381. Але тут слід відзначити, що протягом першого року Кабмін виконав 134 запевнення, а 76 – провалив. Ще 359 обіцянок перекочували для виконання на другий рік. Із них були виконані 65, а 48 – провалені. Досі з першого року чекають виконання 246 обіцянок міністрів та очільника уряду. До цього додалися ще обіцянки другого року, тому загалом урядовці за два роки встигли дати 740 обіцянок, із них 502 – чекають свого виконання.

Серед таких обіцянок можна виділити такі, що навряд чи будуть виконані, тому що вони відверто популістські. Наприклад, глава уряду ще в травні 2016 року запевнив, що Україна стане енергонезалежною державою завдяки власному видобутку газу.

Копійка до копійки: які доходи у членів КабмінуСлово і Діло аналізувало, хто з членів Кабінету міністрів України задекларував найбільше доходів.

«Ідеться про те, що змішували власний видобуток газу і той, що належить державі й громадянам України. Ми цього не допустимо. Ми починаємо відновлення видобування українського газу, який забезпечить енергонезалежність для нашої країни та наших громадян», – заявив Гройсман під час візиту на ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

Але якщо подивитися, що в 2017 році ПАТ «Укргазвидобування» збільшило видобуток природного газу порівняно з 2016 роком на 4,4% (645 млн куб. м) – до 15,25 млрд куб. м, що є рекордним рівнем за останні 24 роки, то стає зрозуміло, що цього замало для справжньої енергонезалежності.

Своєю чергою міністр фінансів Олександр Данилюк пообіцяв, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. При цьому він не уточнив, коли й хто це зробить. І абсолютно фантастичною виглядає обіцянка прем'єра про те, що за три роки в Україні не буде черг до дошкільних навчальних закладів.

Але, звичайно, не всі обіцянки Кабміну були відверто популістські. З того, що вдалося здійснити уряду Гройсмана, – підняття із січня 2017 року мінімальної зарплати до 3200 гривень, у тому числі на 20% зросли заробітки вчителів та лікарів, як і обіцяв прем’єр. Також у 2016 році запровадили е-декларування статків держслужбовців.

Міністру інфраструктури Володимиру Омеляну з другої спроби вдалося виконати обіцянку й привести в Україну ірландську авіакомпанію-лоукостер Ryanair та здивувати всіх обіцянкою, що невдовзі в Україні з’явиться Hyperloop.

«Все що ми обіцяємо, ми виконуємо. Цього року буде підписаний контракт із компанією Ryanair. Також я дуже щасливий, тому що в нас відбулось об’єднання на майданчику Міністерства інфраструктури низки приватних українських компаній, які вірять у те, що вони можуть стати постачальниками для світу своєї продукції. Після завершення наукової оцінки, тестових випробовувань, я вірю, що ми можемо дати світу гідну технологію», – сказав Омелян про впровадження технології Hyperloop в Україні.

Міністр оборони Степан Полторак підвищив виплати військовослужбовців, як його зобов’язав уряд. Зокрема, збільшена частка посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років до 60% і зменшена частка додаткових видів у структурі грошового забезпечення з 85% до 40%. Крім того, ліквідована диспропорція в розмірах грошового забезпечення в різних силових структурах і надані правові підстави для перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям.

При цьому Полторак провалив обіцянку про те, що в 2016 році військкомати будуть реформовані в єдині центри обслуговування військовослужбовців, тому що відповідний законопроект ухвалили лише в 2017 році. Взагалі в міністра оборони невиконані обіцянки часто пов’язані з проваленими термінами. Чомусь не встигають виконавці вчасно побудувати військові містечка в Широкому Лані чи гуртожитки для військовослужбовців.

Не дивно, що міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик провалив обіцянку про те, що до кінця 2017 року 50% українських шахт будуть прибутковими. У Міненергетики повідомили, що за результатами роботи в 2017 році прибуток від виробництва товарної вугільної продукції отримали два вугледобувні підприємства. Загалом у 2017 році працювали 11 державних підприємств, до складу яких входять 32 шахти. Тобто лише 6% держшахт мали прибуток.

Детальніше – на інфографіці.

Із чим так і не впорався за два роки роботи Кабмін Гройсмана, можна прочитати тут.

Які статки в членів Кабміну – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: