Як уряди звітували Верховній Раді щодо виконання бюджету за останні 17 років

Читать на русском

Останні два роки уряд Гройсмана не звітував перед парламентом щодо виконання своєї програми. Хоча, за законом, має робити це щорічно. Але було вирішено, що міністри Гройсмана можуть звітувати раз на два роки, й не тоді, коли прийшов термін, а коли їм буде зручно. Але, крім цього, Кабінет міністрів України має подавати річний звіт про виконання держбюджету Верховній Раді, президенту України та Рахунковій палаті, й не пізніше ніж 1 квітня наступного за звітним року. «Слово і Діло» вирішило подивитись, як звітували щодо використаних народних грошей попередні уряди, починаючи з 2000 року.

Відзначимо, що розгляд річного звіту про виконання держбюджету, згідно з регламентом Верховної Ради, відбувається за процедурою повного обговорення. Тобто цей звіт представляє член Кабміну, відповідальний за формування та реалізацію фінансової та бюджетної політики.

Звіт уряду: хто з прем’єрів звітував перед Верховною Радою та чим це закінчилосяЗа останні 17 років уряд лише чотири прем’єр-міністри звітували перед Верховною Радою щодо виконання своєї програми, після чого деякі змушені були піти у відставку.

Також зі співдоповідями виступають голова профільного комітету та голова Рахункової палати. За результатами розгляду Рада ухвалює рішення про виконання держбюджету.

В 2000 році уряд Кінаха звітував у червні й Верховна Рада не ухвалила жодного рішення щодо того, як Кабмін витрачав наші гроші. А вже наступного року робота уряду з народними грошима була визнана незадовільною.

Зовсім навпаки вийшло з наступним урядом Януковича, коли в 2002 році парламент не ухвалив постанову щодо звіту, а в 2003 році затвердив без вагань.

Скільки разів Рада відхиляла звіти урядів Тимошенко, Азарова та Яценюка та хто з прем’єрів запровадив практику звітування через профільний комітет?

Детальніше – на інфографіці.

Хто з прем’єрів звітував перед Верховною Радою, а хто – ні, та чим це закінчилося – на інфографіці.

Як Кабмін Гройсмана виконує свої обіцянки, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: