За яких умов влада могла уникнути вимог кредиторів та підвищення тарифів?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Все могло би бути інакше, якби була оприлюднена ціна, затверджена, було б принаймні якесь розуміння, до чого та як ми рухаємось.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи інформацію про те, що Держдеп підтримав МВФ та закликав Україну підвищити ціни на газ.

«Гройсман із відповідними міністрами робить найбільшу помилку, яку тільки можна зробити, – користується тим, що підняв ціни, потім із бюджету НАК «Нафтогаз» величезні суми йдуть із корупційними елементами на «Укргазвидобування», де вони нібито хочуть піднімати видобуток власного українського газу. В результаті цього не відбувається, власний видобуток не збільшується й ніхто не може освоїти ті величезні суми на свердловинах, які в нас виснажені», – зазначив Гудима.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

При цьому кошти не спрямовують на енергозаощадні технології, щоб зменшувати споживання газу в Україні, додав він.

«Крім того, важко навіть згадувати про субсидії, де є ще одна корупційна складова», – уточнив фахівець.

На його переконання, щоб із вищесказаним у нас була інакша ситуація, таких корупційних та інших проблем не було, ми могли б обійтися без траншу.

«Відповідно, без підвищення тарифів і цих умов МВФ», – підкреслив експерт.

«Ціну на газ уже нікуди піднімати, вона вже є несправедливо високою. Ми також можемо все порахувати. Наприклад, як і те, що видобуток 18 мільярдів кубометрів газу собівартістю майже покриває всю комуналку населення», – пояснив він.

За його словами, рішення щодо цінової політики газу політичне.

«Так, може, в МВФ і вважають, що єдина ціна зменшить корупцію. Але уряд, який бореться за ті кілька мільярдів від кредиторів, може знайти їх в іншому місці. Мільярди, які вони беруть у МВФ, говорять про те, що поки влада не здатна знайти такі економічні моделі, де Україна могла би без них обійтися», – резюмував Олександр Гудима.

Додамо, два роки тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв збільшити видобуток газу в Україні. В 2017 році він заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть. Обидві обіцянки поки мають статус «у процесі виконання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: