У кримчан можуть забрати українські паспорти: чого не врахувала влада?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

У запропонованому законопроекті є двозначне тлумачення статей – те, чого не може бути в законі. Закон має трактуватися чітко. В цій ситуації є невизначені норми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи пропозицію президента позбавляти українського громадянства кримчан за участь у виборах.

«Проблема нав’язаного подвійного громадянства дійсно існує, відповідно, всі пов’язані з цим наслідки також є, в тому числі участь у виборах. Але це один із компонентів – політичні права. Без цього компоненту буде порушена низка соціальних прав – право на медичну допомогу й усе, що забезпечується на місцевому рівні. Слід розуміти, що особа, яка немає реєстрації чи не отримала кримський паспорт, не може навіть продати свою власність», – зазначив Павліченко.

За його словами, дехто йшов на це, щоб позбутися власності там і переїхати на материкову Україну.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров запевнив, що в Конституції України будуть закріплені принципи існування Кримської АвтономіїСказано 28 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«А без цієї процедури це було неможливо. Це інший режим, режим примусу. Фактично, люди мали зайняти таку позицію – або заявити, що ти патріот, і залишитися на вулиці ні з чим, або прийняти умови, адже для того, щоб виїхати на материк, потрібні ресурси. Це об’єктивні речі, які потрібно враховувати. Держава має не погіршувати ситуацію й ставлення людей до себе, а навпаки, розуміти, в якій ситуації опинилися кримчани. Вони це роблять не з власної волі, а під тиском режиму примусу», – уточнив експерт.

На його думку, запропонований законопроект, однозначно, потрібно доопрацювати.

«Потрібно враховувати всі фактори й позбавити документ двозначності. Виступати просто з політичними заявами не зовсім коректно. Потрібно оцінювати мету, якість документу, те, наскільки реально він вплине на ситуацію, перед тим, як ухвалювати рішення», – резюмував Олександр Павліченко.

Як повідомлялося, кримським татарам погрожували звільненням за неявку на вибори.

Народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що планує закріпити в Конституції України принципи існування Кримської автономії, яка створюється на основі права корінного народу на самовизначення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: