Справи Майдану: слідчі ГПУ можуть втратити повноваження

Читать на русском
З вересня слідчі прокуратури можуть втратити повноваження в розслідуваннях справ Майдану через положення про Державне бюро розслідувань.

Уже з вересня 2018 року слідчі прокуратури можуть втратити повноваження в розслідуваннях справ Майдану через положення про Державне бюро розслідувань (ДБР).

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив директор Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає «РБК-Україна».

Відповідальний за справи Майдану: жодна з обіцянок Горбатюка поки не виконана«Слово і Діло» проаналізувало публічні заяви начальника управління спецрозслідувань ГУ Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка, що відповідає за розслідування справ щодо розгону та розстрілу Євромайдану.

«Про загрози, які несе створення ДБР у розслідуванні злочинів, які веде наш департамент, а саме в розслідуванні злочинів, скоєних під час протестних акцій ... Законодавчі норми такі: слідчі нашого департаменту втрачають повноваження з початку діяльності ДБР, але не пізніше ніж 5 років (з 20 листопада 2017 року). Відтоді слідчі прокуратури втратили можливість реєструвати нові провадження. Якщо ми зараз виявимо якийсь злочин, то не зможемо його зареєструвати», – сказав Горбатюк.

Водночас, за його словами, завершувати розпочаті провадження слідчі можуть ще два роки, а в перехідних положеннях Конституціі записано, що слідчі прокуратури Департаменту спецрозслідувань втрачають повноваження з моменту початку діяльності ДБР.

«Загроза така пряма існує. Фактично, з вересня місяця слідчі прокуратрури можуть втратити повноваження в розслідуваннях справ Майдану, адже Конституція про це говорить. Інша частина – відсутність гарантій слідчим прокуратури», – зазначив Горбатюк.

За його словами, в зв'язку зі створенням ДБР буде створений Департамент процесуального керівництва.

«Зараз перед нами питання, чи продовжувати вести справи, чи подавати документи до ДБР. Я особисто не можу дати гарантій. Одинадцять наших слідчих подавали документи на конкурс ДБР. У зв'язку зі створенням Бюро також буде створений Департамент процесуального керівництва. Є ідея, щоб виділити з нашого департаменту відділ процесуального керівництва прокурорів і підпорядкувати їх ГПУ. Найгірше, що керівництво ГПУ не намагається це обговорювати з нашим департаментом. Підбиваючи підсумок, хотілося б сказати, що законодавець не займається регламентацією перехідного періоду. Це, звичайно, становить загрозу розслідуванням злочинів Майдану», – додав Горбатюк.

Він також підкреслив, що в справах Майдану наданий дозвіл на початок заочного досудового розслідування щодо шести посадовців.

«Уже щодо шести посадових осіб судом наданий дозвіл на початок заочного досудового розслідування в справах Майдану», – резюмував Горбатюк.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України надіслала Франції запит про екстрадицію організатора «тітушок» часів Майдану Армена Саркісяна.

Також «Слово і Діло» писало про РеволюціЮ Свободи і Гідності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: