Відповідальний за справи Майдану: жодна з обіцянок Горбатюка поки не виконана

Читать на русском

Із наближенням третіх роковин кривавих подій на Майдані Незалежності, заходи щодо яких відбудуться в Києві 18-20 лютого, українцям дедалі більше хочеться почути виразні відповіді на головні запитання, що залишила по собі Революція Гідності: коли і як будуть покарані винні у вбивствах людей? Дати їх мають правоохоронні органи і в першу чергу – прокуратура. Влітку 2014 року, тобто за півроку після завершення Євромайдану, головною людиною, відповідальною за розслідування цієї безперечно складної справи, став Сергій Горбатюк – колишній слідчий ГПУ в особливо важливих справах. Після відставки Віктора Шокіна Горбатюка навіть вважали одним із найбільш реальних претендентів на крісло генерального прокурора, однак тут його обійшов більш публічний та амбіційний Юрій Луценко. Нині Горбатюк обіймає посаду начальника управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури.

На жаль, похвалитися видатними успіхами в розслідуванні справ щодо розстрілу Майдану він поки не може. Загалом, досліджуючи заяви Горбатюка, аналітики «Слова і Діла» дійшли висновку, що він рідко роздає конкретні обіцянки, обмежуючись розпливчатими формулюваннями. І, на жаль, ще рідше їх виконує.

Наприклад, його минулорічні обіцянки завершити розкриттям розслідування вбивств Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сеника 22 січня 2014 року, а також встановити особи екс-високопосадовців, причетних до розгону студентського Майдану, досі мають статус «у процесі виконання». А от озвучена прокурором два місяці тому заява про завершення «протягом одного-двох тижнів» розслідування щодо Олени Лукаш уже провалена. Залишається лише сподіватися, що хоча б обіцянку розкрити злочини проти Майдану «набагато раніше, ніж за 30 років» Горбатюку вдасться втілити в життя.

Зазвичай відповіді на всі гострі питання про те, коли ж насправді чекати вагомих результатів розслідування, в Горбатюка зводяться до того, наскільки важливою й непростою є ця справа. Сьогодні в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» «Слово і Діло» разом із журналістами проекту спробує ще раз з’ясувати, як ідуть справи та з яким багажем підійшла до третьої річниці розстрілів Небесної Сотні Генеральна прокуратура. В ефірі прозвучать підготовлені порталом запитання, відповіді на які мають прояснити ситуацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: