Спецрахунки та посилення відповідальності: як бути з боржниками за комуналку?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З питанням покаранням боржників за комунальні послуги потрібно бути дуже обережними. Тому що навіть у європейських країнах до неплатників особливо жорсткі санкції не застосовують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи заяву Андрія Реви про намір запровадити спецрахунки та посилити відповідальність за несплату комунальних послуг.

«У розвинутих країнах комуналка не становить такий відсоток, як у нас, звичайно, але в питанні посилення відповідальності слід бути обережними. В країнах ЄС, наприклад, у Франції, до людей, які мають борги за електроенергію, комунальні послуги, застосовується санкція у вигляді заборони купити авіаквиток та вилетіти за кордон. У кожному разі, про арешт та конфіскацію майна не йдеться», – зазначив Дяченко.

На його думку, доречніше говорити не стільки про покарання, штрафи та посилення відповідальності боржників, скільки про створення механізмів роботи з боржниками.

«Наприклад, покращити механізм реструктуризації, виробити його індивідуально для кожного випадку. Комунальні служби та постачальники комунальних послуг мають працювати не лише з точки зору застосування санкцій, а й у напрямку допомоги та пошуку виходу із ситуації», – пояснив експерт.

За його словами, ініціатива зі спецрахунками поки виглядає неоднозначно.

«Говорять, що це нібито для уникнення випадків, коли через несплату комуналки відключають весь будинок, але в більшості зараз індивідуальні контракти з постачальниками. Коли був ЖЕК, були проблеми. Зараз уже інша ситуація. Крім того, платежі та борги видно за кожним постачальником – хто не платить, скільки недоплатив», – уточнив Дяченко.

Він нагадав, що свого часу дійсно спецрахунки застосовувались в енергетиці до підприємств.

«Це було, коли були вкрай серйозні неплатежі, але йшлося про рахунки, коли кошти розподілялися за алгоритмом. Тобто коли коштів не вистачало, коли вони надходили не стовідсоткові, то з цих рахунків за алгоритмом розподіляли кошти. Не було такого, щоб одному боржнику 100%, а іншому – 20%. Кошти розподіляли за алгоритмом усім пропорційно», – підкреслив фахівець.

«У нас інша ситуація. Тим більше, якщо є технічна можливість, то всі інформація щодо боржників чітко видна. До того ж діють індивідуальні контракти», – резюмував Сергій Дяченко.

Два роки тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

Тоді прем'єр також зазначив, що може розглядатися питання кримінальної відповідальності за виставлення рахунків за ЖКП «за неадекватними цінами».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: