Уряд не вирішив питання про виплати для звільнених із полону українців

Читать на русском
В Україні необхідно негайно врегулювати питання про правовий статус, соціальні гарантії, а також виплати для осіб, звільнених із полону.

В Україні необхідно негайно врегулювати питання про правовий статус, соціальні гарантії, а також виплати для осіб, звільнених із полону.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з родичами політв'язнів Кремля та родичами осіб, які вважаються зниклими безвісти.

Тука пояснив, чому не розпочали виплати звільненим із полонуМіністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб досі не отримало списки визволених заручників, тому не може розпочати виплати грошової допомоги.

Зокрема, повідомляється, що в парламенті 17 квітня 2018 року відбулася зустріч Ірини Геращенко з родичами заручників, утримуваних в ОРДЛО, родичами політв'язнів і родичами тих, хто вважається зниклим безвісти.

Під час зустрічі Геращенко поінформувала про поточну роботу переговірників, про просуванні питання звільнення заручників, утримуваних в ОРДЛО, а також висловила надію, що інша сторона підтримає ініціативу української сторони щодо передачі Російській Федерації 23 громадян РФ, засуджених за злочини на Донбасі, для звільнення громадян України, утримуваних у Російській Федерації.

Також повідомляється, що в зустрічі взяли участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, керівник Об'єднаного центру СБУ зі звільнення заручників Юрій Качанов, представники Міністерства оборони України, які курирують питання пошуку зниклих безвісти на Донбасі.

У СБУ просять списки звільнених з полону українцівМінТОТ попросить СБУ надавати списки звільнених із полону бойовиків українців частинами для прискорення виплати їм допомоги.

Під час зустрічі обговорювалося питання про застосування тортур до українських заручників, у зв'язку з чим актуальним залишається допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до в'язниць ОРДЛО.

Як повідомляє прес-служба, учасниками наради була досягнута домовленість розробити новий законопроект у цій сфері (звільнення ув'язнених – ред.). Також обговорювалося питання про необхідність розробити систему виплат особам, звільненим із полону. Геращенко уточнила, що для прискорення правового врегулювання цього питання 2 березня 2018 року на засіданні Верховної Ради України був оголошений депутатський запит прем'єр-міністру України Гройсману. Однак станом на 17 квітня 2018 року це питання залишається без належного розгляду.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, українська сторона під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 4 квітня, висловила позицію про готовність передати Російської Федерації 23 ув'язнених росіян.

Також Гройсман розповів, коли звільненим із полону почнуть виплачувати кошти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: