Війна на Донбасі: чи варто чекати наступу Росії

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У МЗС України побоюються, що останні події в Сирії можуть змусити Росію перейти в наступ на Донбасі. На думку експертів, за певних обставин ескалація на Донбасі в зв'язку з війною в Сирії дійсно можлива. Самі бойовики, втім, всерйоз побоюються наступу саме української армії й навіть малюють певні сценарії такого удару.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар побоюється, що в зв'язку з подіями в Сирії існує досить висока ймовірність завдання удару Росії по Україні. «Готуватися потрібно до гіршого. Минулого тижня разом зі словацьким колегою (держсекретарем МЗС Словаччини Лукашем Парізеком) я був на сході, й ми побачили, що наші захисники готуються до оборонних дій і до гіршого сценарію», – сказав Боднар журналістам.

Як відомо, вранці 14 квітня збройні сили США, Великої Британії та Франції завдали ракетного удару по трьох об'єктах президента Башара Асада в Сирії. Ефективність цього удару обговорюється в світі й досі. Тому, за словами Боднара, українські дипломати намагаються змістити фокус уваги світової громадськості із сирійських подій на Україні.

Формально на Донбасі зараз діє так зване «великоднє перемир'я», яке почалося 30 березня. Фактично ж, воно не дотримується. За останньою заявою прес-центру штабу АТО, 17 квітня було зафіксовано 45 обстрілів українських позицій. За даними «Інформаційного спротиву» (ІС), противник стабільно застосовує крупнокаліберне артилерійське озброєння – 120-мм міномети та 152-мм гармати. «Протягом останніх вихідних, 14 й 15 квітня, окупанти впевнено тримали «показник» у плюс 50 обстрілів і збройних провокацій протягом доби», – зазначають у ІС. Значна вогнева активність супротивника фіксується на приморському напрямку.

Також в ІС повідомляють, що противник підтягує бронетехніку до Луганська, пояснюючи це «підготовкою до параду перемоги 9 травня». Цікаво, що ватажки бойовиків, які також регулярно скаржаться на «обстріли» з боку української армії, повідомили про знищення частини цієї техніки в ніч на 17 квітня. «Досить прицільно, знищеної техніки чимало... Мабуть, у нас тут хтось забув, що йде війна, й зганяти техніку в пряму зону ураження противника, та ще й дозволяти знімати це все на відео для публікації в ЗМІ – це повний дебілізм і кретинізм», – повідомив ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрєлков»). Утім, він визнав, що присутність «броні» в зазначеному районі є порушенням Мінських угод.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», ймовірність того, що в результаті сирійських подій Володимир Путін вирішить переключитися на Донбас, дійсно існує. Це можливо в тому разі, якщо російське авіаугруповання, яке діє в Сирії, буде знищене в результаті прямого військового зіткнення із силами коаліції (14 квітня такого зіткнення не сталося). В такому разі Москва, ймовірно, захоче помститися й Донбас може стати ареною нового протистояння, оскільки там також перетинаються інтереси двох наддержав – РФ і США...

Зведення АТО: 45 обстрілів, є жертвиРосійсько-окупаційні війська продовжили ігнорувати режим повного припинення вогню здійснивши 45 обстрілів позицій українських захисників в АТО.

Таку ймовірність розвитку подій у розмові з журналістами не виключив і директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. На його думку, світова спільнота й надалі чинитиме тиск на Росію, щоб та повернулася в свої колишні межі. У такому разі можливі два варіанти розвитку подій: або Кремль піде на компроміс, у тому числі в Криму та на Донбасі, або зробить наступальні дії.

Втім, на думку Сунгуровського, наступ силами так званих першого й другого «армійських корпусів» «ДНР» і «ЛНР» неможливий, оскільки Україна вже має армію, потенціал якої перевершує формування бойовиків, а повномасштабна участь Росії в такому наступі загрожує Кремлю серйозними втратами на міжнародній арені. Наприклад, РФ можуть визнати стороною конфлікту, позбавити права вето в Радбезі ООН, після чого вже ніхто не питатиме, чи потрібні на Донбасі миротворчі сили.

Такої ж думки дотримується й спецпредставник США з питань України Курт Волкер. Він вважає, що Донбас і Сирія – це різні історії, а ситуація на українсько-російському кордоні зараз практично не відрізняється від тієї, що була три з половиною роки тому.

Варто зазначити, що бойовики самі всерйоз побоюються наступу української армії й навіть малюють сценарії такого удару. На думку Ігоря Гіркіна існує кілька варіантів розвитку подій. У першому варіанті українська армія вирішить вдарити по всьому фронту. З огляду на слабкість обох «корпусів», вже до кінця першої доби наступу «єдиного фронту не існуватиме». А на четверту-п'яту добу українська армія вийде до державного кордону й приступить до зміцнення позицій.

Другий варіант, як вважає Гіркін, передбачає обмежений удар ЗСУ, після чого українська сторона стежитиме за реакцією Москви. Якщо її не буде, значить, наступ буде продовжений. Якщо ж повіє «північний вітер», то українська армія перейде до оборони, але вже на нових позиціях.

Запровадження «північного вітру» також можливе за двома сценаріями. На думку Гіркіна, в одному з них російська армія навіть може зазнати поразки. Це станеться в тому разі, якщо Кремль просто спробує врятувати те, що залишиться від «ДНР» і «ЛНР». Тоді російські частини, що переходитимуть через кордон, зможуть потрапити під каток українського наступу. І лише другий сценарій, за якого РФ не стане обмежуватися військовими діями на території Донецької та Луганської областей, а вдарить по всій довжині кордону, наприклад, на Харків, може призвести до поразки українського угруповання.

Зазначимо, що якщо українська армія захоче атакувати Донецьк, то, скоріш за все, такий кидок виявиться успішним. Нещодавно один із ватажків незаконної «ДНР» Олександр Ходаковський здійснив поїздку від центру Донецька в напрямку аеропорту. Досягнувши підірваного мосту, він звернув на шосе, яке пролягає навпроти позицій української армії. На шляху зустрівся лише один блокпост, розташований під транспортною розв'язкою. Вся поїздка знімалася на відео й зайняла трохи більш ніж 10 хвилин.

ВСУ при соответствующем приказе могут легко взять Донецк. 03.04.2018Ukraine

Завершивши вояж, ватажок бойовиків дійшов висновку, що приблизно стільки ж часу потрібно для того, щоб українські танки досягли центру Донецька, не зустрівши особливого опору. Щоправда, незабаром після поїздки Ходаковський констатував, що бойовики відреагували й почали встановлювати на шосе додаткові укріплення.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: