Чи можна реалізувати план Авакова щодо повернення Донбасу?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Добре, що вже звучать пропозиції з приводу повернення територій, але прикро, що про це говорить міністр внутрішніх справ, а не на рівні Кабміну та АП.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи запропонований керівництвом МВС план реінтеграції Донбасу.

«По суті, план Авакова містить дуже багато загроз, але є й певні цікаві ідеї. Якщо брати поетапність, то складно уявити собі ситуацію, в якій РФ може погодитися на це. По-друге, складно собі уявити таку безпекову ситуацію, щоб можна було убезпечити частину території, а на іншій частині продовжували б діяти бойовики з окупаційними адміністраціями», – зазначив Саакян.

Крім того, є цілий спектр питань, пов’язаних безпосередньо з реінтеграцією, додав він.

Звісно, одним проведенням виборів цього не вирішити. Як і миротворцями. Ці питання виходять за рамки безпеки», – уточнив експерт.

Також, за його словами, загрозливим є момент проведення виборів одразу ж після заходу на територію миротворців.

«У такому разі це не буде виборами ані по суті, ані за формою. Це якраз те, що в інтересах РФ. Зокрема, вони залишають за собою фактичний вплив на окуповані території, немає жодних гарантій того, що вони не розхитуватимуть ситуацію в Україні в подальшому. Йдеться про інші території, всю країну, сценарій реваншу та політики продовження агресії в інформаційній та соціокультурній сферах», – акцентував Саакян.

Навіть якщо РФ піде на поступки й зайдуть миротворці, це не даватиме гарантій того, що Росія відмовиться від своїх загарбницьких амбіцій.

До того ж залишається невирішеним питання Криму, підкреслив політолог.

На його думку, план Авакова не містить готового рецепту. Позитив хіба що в тому, що такий діалог розпочався.

«План, який запропонував Аваков, неможливо ані втілити, ані проголосувати. Парламентарі не візьмуть на себе відповідальність за такий сирий план. З іншого боку, українське суспільство це також не прийме», – констатував експерт.

За його словами, вже півроку проходить громадський марафон «Навіщо нам бути разом?» у різних областях України щодо реінтеграції, й насправді готові частини рецептів повернення Донбасу має саме суспільство.

Аваков розповів про свій план повернення Донбасу: реакція соцмережУ голови МВС Арсена Авакова є своя думка про те, як потрібно повертати Донбас. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Слід пам’ятати, що є чіткі червоні лінії. Якщо говорити про питання виборів, мови, легалізації бойовиків, то це якраз підпадає під те, що може розколоти українське суспільство, а не допомогти його згуртувати», – резюмував Олег Саакян.

Згідно з планом Авакова, реінтегрувати відразу всі окуповані території не можна. Для початку можна взяти, умовно кажучи, окремо Горлівку або Новоазовський район.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про план Авакова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: