У НАБУ розповіли, як виводили гроші з «Укрнафти»

Читать на русском
В Антикорупційному бюро розповіли, за якою схемою були виведені гроші з Укрнафти та скільки підприємств задіяли.

Детективи Національного антикорупційного бюро встановили схему, за якою були виведені мільярди гривень ПАТ «Укрнафта».

Деталі ланцюжка виведення коштів державного підприємства дізнався журналіст «Слова і Діела» з ухвали Солом'янського районного суду міста Києва.

Зазначається, що посадові особи ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас» у змові з посадовими особами ПАТ «ТФПНК «Укртатнафта» та ПАТ «НПК-Галичина» взяли участь в аукціонах ПАТ «Укрнафта» з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку та зрідженого газу. В результаті аукціону переможцями були визнані «Галнафта», «Гарант-УТН», «Техтрейд Груп», «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» і «Котлас». З ними були укладені договори купівлі-продажу на загальну суму в 11,9 млрд грн.

Надалі після укладення цих договорів службовими особами зазначених компаній на основі листів про відтермінування оплати за нафту, укладені додаткові угоди, згідно з умовами яких вони умовно звільняються оплату за поставлену нафту. Після цього фірми не розрахувалися за поставлену нафту перед «Укрнафтою», присвоївши її й розпорядившись на власний розсуд. Позапланова виїзна ревізія в 2017 році встановила, що поставка нафти п'яти вищезгаданим компаніям призвела до передачі комерційним структурам протягом 2015 року оборотних активів «Укрнафти» на загальну суму 5,76 млрд грн без відповідної оплати.

Крім того, детективи встановили, що компанії «Галнафта», «Гарант-УТН», «Техтрейд Груп», «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» і «Котлас» не мали коштів на власних рахунках безпосередньо перед участю в аукціонах «Укрнафти». Для того, щоб фірми змогли взяти участь у торгах, вони мали внести гарантійні внески на рахунок біржі. У Бюро відзначають, що на рахунки п'яти компаній кошти перерахувало ТОВ «ВТФ «Авіас»: «Гарант-УТН» – 83,05 млн грн, «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» – 157,5 млн грн і 53,67 млн ​​грн, «Галнафті» – 88,31 млн грн, а також «Котласу» в розмірі 168,23 млн грн і 3,36 млн грн. Після зарахування кошти цього ж дня переводилися на рахунок біржі як гарантійні внески.

Обшуки НАБУ в ПриватБанку: куди поділися мільярди гривеньЖурналіст «Слова і Діла» Олег Новіков розповів, із чим були пов'язані обшуки місячної давності в головному офісі ПриватБанку.

Також у НАБУ додали, що в подальшому «Галнафта», «Гарант-УТН», «Техтрейд Груп», «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» і «Котлас» отримали гроші від «ТФПНК «Укртатнафта» за поставку їй нафти, а також від контрагентів унаслідок переробки нафти «ТФПНК «Укртатнафта» на нафтопродукти. Зазначені кошти по ланцюгу були перераховані за укладеними договорами про надання поворотної фінансової допомоги на рахунки ТОВ «Капітал X», ТОВ «Фортуна X», ТОВ «Аґрус Торг», ТОВ «Агробізнесторг», ТОВ «Опсідіан», ТОВ «Ойленд» та інших підприємств. Таким чином, за підрахунками НАБУ, «Галнафта», «Гарант-УТН», «Техтрейд Груп», «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» і «Котлас» заволоділи нафтою на загальну суму 7,74 млрд грн.

Детектив розповів і про другу схемою заволодіння, однак цього разу безпосередньо грошима «Укрнафти». Йдеться про укладені договори на продаж нафтопродуктів «Укрнафті» в 23 приватних фірм, серед яких є вищевказані «Котлас» і «Капітал X». На виконання таких договорів «Укрнафта» перерахувала на рахунки цих юридичних осіб як попередню оплату 6,56 млрд грн. Хоч «Котлас» і не розплатився за купівлю в «Укрнафти» сирої нафти, проте це не завадило фірмі продати вже перероблену нафту назад держпідприємству. За інформацією НАБУ, в подальшому отримані гроші «Котлас» перерахував на рахунок ВТФ «Авіас», а звідти гроші пішли на рахунок ще 22 компаніям. У результаті гроші осіли на офшорних компаніях STALMAG Sp. z o.o., Loucrina Holdings Limited, Mexirom Ventures Limited, Bersel Inc, Fiastra Trading Limited і Picrein Limited.

Водночас під час досудового розслідування детективи встановили, що управління та контроль за діяльністю підприємств, задіяних у заволодінні нафтою й коштами «Укрнафти» здійснюється особами з однієї фінансово-промислової групи. У Бюро розповіли, що для ефективного управління та контролю діяльності створювалися регіональні філії, до кола яких належали підприємства відповідно до території фактичної реєстрації.

Так, зокрема, були створені й контролювалися за ієрархічним принципом окремі регіональні групи юридичних осіб у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській та Чернівецькій областях.

У Бюро вказують, що наразі з метою приховування попередньої злочинної діяльності організаторами зазначених вище угод проводиться масова ліквідація юридичних осіб (близько 200 юридичних осіб), які були використані для визначення та подальшого виведення коштів «Укрнафти». Для цього місцеперебування цих юридичних осіб перереєстровано за адресами в місті Харкові. Через свою заборгованість перед кредиторами фірми подавали до Господарського суду Харківської області позови про визнання їх банкрутами. У всіх випадках зборами учасників обиралася, а потім і постановою суду ліквідатором товариства призначалися лише дві людини – Катерина Бакрадзе і Олексій Ніколайчук, що також свідчить про зв'язок усіх цих юридичних осіб.

У зв'язку з цим НАБУ просило надано доступ до рахунків у ПриватБанку 33 компаній-фігурантів для вивчення руху коштів, а також двох рахунків «Укрнафти». Суд задовольнив клопотання.

Нагадаємо, суд визнав недійсними договори між «Укрнафтою» та «Котласом» майже на три мільярди гривень.

Раніше НАБУ провело обшук у приміщенні «Укрнафти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: