Законопроект про публічні закупівлі: чи зникнуть схеми відмивання коштів?

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Цей закон лягає в логіку реформи ProZorro, яка розпочалася в 2014 році, і його ухвалення дійсно має велике значення для зміни системи допорогових закупівель.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський, оцінюючи розгляд законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про державні закупівлі» як невідкладного.

«Основна зміна, яку передбачає законопроект, – переведення допорогових закупівель на конкурсну основу. Тобто будуть аукціони. Ще в 2016 році із запровадженням ProZorro було очевидно, що залишається прогалина в законі, яка дозволяє недоброчесним чиновникам і надалі розтрачувати кошти на відкати та роботи, яких не було», – зазначив Канєвський.

За його словами, ще з 2016 року точилася дискусія, що потрібно допорогові закупівлі переводити на конкурсну основу, щоб закрити цю прогалину.

«Ключова прогалина в тому, що роботи до півтора мільйона гривень та товари й послуги до двохсот тисяч гривень можна було закуповувати без будь-яких конкурсів», – уточнив фахівець.

«Купуй українське»: чого очікувати від законопроекту7 грудня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №7206, також відомий як «Купуй українське». За нього проголосував 241 депутат.

«Тобто чиновники самі обирали, кому вони скидають гроші, яку суму, а потім ще й самі контролювали, як виконані роботи. В результаті в багатьох випадках такі роботи, на які начебто виділили кошти, взагалі не були виконані», – пояснив він.

Експерт звернув увагу, що особливо яскраво та очевидно це проявилося в останні місяці року, коли скидалися десятки-мільйонів гривень на ремонти доріг, мостів у місті, а за фактом жодних ремонтів у грудні не відбувалося.

«Тобто просто переводилися бюджетні кошти в готівку через фіктивні фірми, було просто розкрадання коштів», – підкреслив Канєвський.

За його словами, зміни спрямовані саме на те, щоб виправити цю ситуацію.

Він наголосив, що пропозиції президента слушні, оскільки це дійсно нагальна проблема, яка потребує негайного вирішення.

«Схема на допорогових закупівлях полягала в тому, що, наприклад, один проспект дороги, ремонт якої коштував умовно 10 мільйонів гривень, ділили між собою на 10 ділянок. Таким чином, укладали 10 угод по мільйону гривень без будь-яких конкурсів», – констатував фахівець.

На його думку, наразі дійсно є сподівання, що ця ситуація буде виправлена.

Експерт додав, що законопроект має політичні бонуси для президента та його команди, також є політичні дивіденди й для парламенту, депутатів-мажоритарників, яким скоро йти на вибори.

«Тому політична воля є. Цей законопроект можуть ухвалити достатньо швидко. Ймовірно, вже до літа ми побачимо допорогові закупівлі на конкурсній основі», – резюмував Гліб Канєвський.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» показали позитивні та негативні сторони законопроекту №7206, відомого як «Купуй українське».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: