Румунія відмовилася надавати автономію етнічним угорцям

Читать на русском
Румунська Палата депутатів відхилила на пленарному засіданні в середу, 11 квітня, законопроект про автономію так званого Секейського краю.

Румунська Палата депутатів відхилила на пленарному засіданні в середу, 11 квітня, законопроект про автономію так званого Секейського краю (Szeklerland), де переважну більшість складають угорці.

Про це пише Romania-insider, передає «Слово і Діло».

У Комісії з питань державного управління в Палаті депутатів вказують, що «законодавча ініціатива в основному спрямована на створення окремого державного органу паралельно з румунським унітарною національною державою».

Законопроект ініціював Демократичний союз угорців в Румунії. Він націлений на отримання автономії округах Ковасна та Харгіта, а також частиною району Муреш, і утвердження своєї конституції в рамках автономного регіону правосуб'єктність в складі Румунської держави.

Це також передбачало, що секеі матимуть окрему адміністративну організацію з державними органами та установами на всіх рівнях і передбачало проголошення угорської мови в якості офіційної.

У той же час депутат Кодорі Аттіла намагався переконати, що автономія в даному випадку не означає відділення.

Секеі є етнічною групою угорців Румунії. Вони зосереджені в центральній частині країни в трьох округах: Харгіта, Ковасна та Муреш. В цілому мова йде про понад 600 тисяч угорців. Ці округу вже багато років просять автономії.

Раніше етнічні угорці вийшли на мітинг за автономію в Румунії.

Нагадаємо, Азербайджан охоплений протестами через дострокових виборів президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: