Цукерберг надав свідчення в Сенаті США щодо витоку даних із Facebook: реакція соцмереж

Читать на русском

Масштабний витік даних із Facebook став причиною того, що Марк Цукерберг надавав свідчення сенаторам США.
Марк ЦукербергСлово і Діло

Творець соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг надав свідчення американським сенаторам із приводу масштабного витоку даних користувачів. Нагадаємо, британська фірма Cambridge Analytica отримала доступ до даних майже 87 мільйонів користувачів соцмережі.

Під час виступу Цукерберг розповів, що компанія не повідомила користувачам про витік, тому що вважала проблему вирішеною: «Коли ми дізналися, що Cambridge Analytica купила дані користувачів у розробників програми, ми заблокували цей додаток. Ми зажадали, щоб Cambridge Analytica та розробники програми перестали використовувати дані, які вони отримали».

Крім того, Цукерберг заявив, що деякі люди в Росії намагаються користуватися Facebook в своїх інтересах. За його словами, компанія видалила «десятки тисяч підроблених облікових записів під час виборів у Німеччині та Франції до того, як вони встигли щось зробити».

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про свідчення засновника Facebook.

«Якби історія з Цукербергом сталася в Україні, його компанії давно б уже влаштували маски-шоу, вилучили б сервери ФБ, а сам Марк сидів би в СІЗО з клеймом «рука Москви», – вважає журналіст Сергій Руденко.

«Сьогодні були історичні слухання, які запустять багато процесів. І в першу чергу це процеси переосмислення діяльності соцмереж, їхньої ролі в розвитку людства. Багато що залишилося несказанним, але зрозумілим для всіх. Про те, що терабайти особистих даних уже давно «гуляють» інтернетом, активно використовуються в різних цілях – як комерційних, так і в політичних. Або не використовуються, чекаючи свого часу», – написав народний депутат Остап Єднак.

«Мені хотілося б подивитися на щось подібне в Україні. На «допит» у Кабміні (навіть поки що не в суді), наприклад, олігарха (або бізнесмена) за підсумками розслідувань журналістів – про титан, про тарифи на електроенергію, про видобуток літію, про долю активів Курченка після втечі Януковича, про зниклі гроші ПриватБанку, про співпрацю виробника тролейбусів із військовими заводами країни-агресора, про монополію в гральному бізнесі без сплати податків тощо. Таких «діамантових» тем у нас сотні», – написав блогер Сергій Наумович.

«Цікаві слухання, до речі. Показують, як відрізняються наші засідання комітетів у Раді від американських. Небо і земля. Для кращої готовності до них Цукерберг найняв консультанта – колишнього радника президента Буша. Це показує всю серйозність, з якою один із лідерів нової економіки світу ставиться до політичного органу своєї країни», – написав нардеп Сергій Лещенко.

«Насправді, Цукерберг нормальний пацан. Він щиро хотів як краще. Але не довчився в універі й не дізнався, що в таких випадках виходить як завжди», – написав постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, виконавчий директор Facebook Шеріл Сендберг не виключила, що компанія може виявити нові відомості про витоки даних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: