Чи слідувати рекомендаціям МВФ щодо тарифів та в чому ключова проблема?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

МВФ наполягає на фактично бездефіцитному господарстві, пов’язаному з постачанням енергоносіїв населенню. Кредитори розглядають це як ключовий чинник стабілізації державних фінансів. Однак це досить суперечливе питання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву МВФ з приводу того, що уряд не виконує власних обіцянок, оскільки підвищити тарифи мали ще в 2016 році.

«В Україні й без того за минулий рік рівень інфляції перевищив позначку в 10%. Підвищення тарифів виступило вагомим чинником цього інфляційного процесу. Навіщо стабілізувати фінанси за рахунок розкручування інфляції? Логіка МВФ саме така», – зазначив Сіденко.

Відсутність кредиту від МВФ, безумовно, створить певні проблеми, але поки що вони не критичні, додав він.

«З осені цього року ситуація загострюватиметься, оскільки в України зростають виплати платежів за графіком. Це створить проблеми. Але уряду доведеться співставляти, які проблеми складніші. Проблеми, пов’язані з обслуговуванням зовнішнього боргу, чи втілення в економіку не дуже обґрунтованих рекомендацій», – уточнив експерт.

На його думку, те, що робить МВФ, гальмує розвиток України.

«На Всесвітньому економічному форумі в Давосі зовсім нещодавно був визначений для України головний ризик – інфляція», – звернув увагу фахівець.

За його словами, цей ризик зростатиме.

«Незрозуміло, чому весь час наполягають на підвищенні тарифів і не проводиться реальний аналіз витрат, який існує в цій сфері. Це необхідно, щоб раціоналізувати енергогосподарство. Не всі елементи витрат обґрунтовані», – пояснив він.

На його думку, все те, що відбувається, створює проблеми у відносинах України з МВФ.

Ніхто не сперечається з позицією МВФ щодо єдиних цін на ринку, але досягнення цього може бути різним. Не обов’язково через підвищення, можливо, деякі ціни варто було б знизити, якби був проведений ретельний аналіз витрат в енергетичному секторі.

«А в нас увесь час проблеми вирішують шляхом підвищення. В економіці є поняття відносних цін. Щодо інших цін тарифи в енергетиці вже високі завдяки «Роттердам плюс». У нас же немає «Роттердам плюс» в інших елементах. Чому там світові ціни мають орієнтуватися, а в інших елементах – внутрішні? Ось у чому ключова проблема», – наголосив економіст.

Рекомендації МВФ вносять дисонанс у відносні ціни й викривлюють ухвалення господарських рішень, констатував експерт.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Звичайно, уряд також винен, що дає такі обіцянки, і якщо ринкова економіка, то бажано мати однакові рівні, бо різні рівні – це викривлення економіки. Але засоби вирішення цієї проблеми можуть бути різними», – резюмував Володимир Сіденко.

У 2017 році прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення зростати не будуть.

Як українці сприймають співпрацю з кредиторами – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: