Океанографи дослідили, що співають кити

Читать на русском
Полярні кити були мало вивчені, але багаторічне дослідження показало, що вони люблять співати, а їхні пісні вирізняються великою різноманітністю.

Пісні гренландських китів схожі на джаз, прийшли до такого висновку океанографи Вашингтонського університету.

Вчені за три роки зібрали 184 пісні китів зі Шпіцбергенської популяції. Результати дослідження опубліковані в журналі The Biology Letters, пише «Слово і Діло».

Гренландські, або полярні, кити живуть у полярних широтах Північної півкулі. Вони можуть досягати 18 метрів у довжину і важити до 100 тонн, а жити - довше 100 років.

Гренландські кити не мігрують на південь, як інші кити, а цілий рік живуть у багатих зоопланктоном арктичних водах. Полярні кити пересуваються частіше поодинці чи невеликими групами, при цьому їхній вокальний репертуар дуже багатий.

З допомогою своїх пісень вони спілкуються під час годування і пересувань. Окрім того, самці полярних китів співають довгі складні пісні, особливо активно в період розмноження, з листопада до березня.

Гренландські кити - одні з небагатьох ссавців, які співають пісні. Вони видають серії звуків з мінливою частотою і амплітудою, які об'єднуються у своєрідний звукоряд, тривають як мінімум кілька хвилин і повторюються протягом годин чи днів.

Серед китоподібних співають пісні також горбаті кити. Їхні пісні вирізняються ієрархічною структурою і будуються від звукових одиниць до звукоряду, а від них - до структурованих тем. З роками їх структура змінюється, а іноді кити оновлюють репертуар. У кожній популяції свої пісні, але різні популяції обмінюються ними одні з одними.

Пісні гренландських китів вивчені набагато гірше. Пік їхньої вокальної активності припадав на найтемнішу і найбільш холодну пору року.

Нагадаємо, в Україні проходить нацвідбір на Євробачення-2018.

Також ЮНЕСКО взяла під охорону козацькі пісні з Дніпропетровської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: