Як довго протримається альянс ГПУ з НАБУ та чи звільнять Холодницького?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Боротьба з корупцією була однією з вимог Майдану. І в певний момент питання зрушили з місця. Вже й антикорупційні органи створили, як-ніяк заручилися підтримкою західних партнерів, які ще й фінансову допомогу надали. Однак чомусь антикорупційні органи замість того, щоб боротися з корупцією, вирішили боротись один з одним. Директор Антикорупційного бюро Артем Ситник визнав співпрацю його відомства та ГПУ в справі проти керівника САП Назара Холодницького. Очільник НАБУ вважає, що голова САП міг зливати інформацію про підготовку обшуків, гальмував розслідування й тиснув на прокурорів. ГПУ просить звільнити Холодницького.

«Слово і Діло» вирішило розібратися в ситуації й з'ясувати, чи будуть кадрові зміни в антикорупційних структурах.

Атака на керівництво САП

Політолог Василь Мокан зазначив, що наразі дійсно маємо ситуацію, коли два органи, які нібито мають боротися з корупцією – ГПУ та НАБУ, – об’єднав спільний інтерес щодо звільнення Холодницького.

«Оскільки правових інструментів звільнити Холодницького не так багато, то набирає обертів організована минулого тижня й цілеспрямована інформаційна кампанія з дискредитації голови САП на предмет того, щоб змусити його добровільно піти у відставку», – підкреслив він.

Після того, як цього не відбулося, почали реалізовувати другий сценарій, продовжив експерт.

«Задіяли дисциплінарну комісію прокурорів, яка має відсторонити Холодницького на час слідства в рамках кримінального провадження за тяжкою чи особливо тяжкою статтею, тому що суд може дати санкцію на прослуховування лише в разі, якщо проти людини порушили кримінальне провадження саме за такою статтею», – уточнив політолог.

Наразі йдеться нібито про злив інформації з боку Холодницького та розкриття таємниці слідства за окремими кримінальними епізодами, але насправді ведеться набагато ширша гра, додав він.

Якщо почалася кампанія зі звільнення Холодницького, то рано чи пізно вона дасть результат. Мабуть, не починала б ГПУ спільно з НАБУ таку пряму атаку та конфронтацію, якби не було впевненості, що в підсумку відбудеться відставка Холодницького.

Заява Холодницького вже написана, але поки що без дати й не оприлюднена, наголосив Мокан.

Наступник Холодницького: правові колізії

За його словами, в боротьбу за наступника Холодницького включилася Банкова та покровителі НАБУ в особі посольства США.

«Наразі немає єдиної погодженої кандидатури, яка може гарантовано зайняти місце Холодницького», – додав політолог.

Він пояснив, що в цій ситуації виникає ще й правова колізія.

«Річ у тім, що в законодавстві немає чіткої відповіді, хто може в разі відставки керівника САП зайняти його місце на період, поки не буде проведений конкурс. Або це має бути один із заступників Холодницького в статусі в. о., або один із заступників Луценка, або сам очільник ГПУ. Закон чіткої відповіді не дає», – акцентував експерт.

Він не виключив, що це може стати підставою для маніпуляцій.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянкиГолова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.

Тандем Луценка-Ситника та виборчі мотиви

«Об'єднання ГПУ та НАБУ тимчасове. Це тимчасовий альянс на тлі спільного інтересу навколо звільнення Холодницького, який не знімає з порядку денного ризику для самого керівника НАБУ Ситника щодо тепер уже його відставки», – додав фахівець.

Він нагадав, що в профільному комітеті не випадково звільняли Соболєва й робили все можливе, щоб проголосувати в результаті за незалежного аудитора, а вже за результатами такого аудиту можна створити правову підставу для звільнення Ситника.

Політолог не виключив, що глобально це все робиться напередодні передвиборчого циклу 2019 року.

«Виключно для того, щоб випадково не виникли провадження щодо певних кандидатів у президенти, що може вдарити по рейтингу й вплинути на перебіг виборчої кампанії. Мережа антикорупційних органів в ідеалі є незалежною від АП і може ініціювати кримінальні провадження щодо найближчих соратників і нинішнього президента, і чиновників», – пояснив Мокан.

«Керівник САП – людина, яка підписує такі підозри й дає старт розслідуванням. Керівник САП – людина, яка призначає прокурорів, що в подальшому виступають стороною обвинувачення в цих провадженнях. Це дає розуміння того, наскільки впливовою є роль керівника САП в антикорупційній мережі», – підкреслив експерт.

За його словами, на сьогодні виглядає так, що кампанія зі звільнення Холодницького набирає обертів.

«Ініціатори цієї компанії за результат ставлять його відставку – добровільну чи примусову. Це просто питання часу. Але заміни поки немає, оскільки, по-перше, не вирішена правова колізія, а по-друге, різні кандидатури лобіюються з одного боку ГПУ-Банковою, а з іншого – НАБУ-американцями», – резюмував Василь Мокан.

Як очільник САП Назар Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: