Марш націоналістів: що спільного з МіхоМайданом і як рух правих сприймає Захід?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

В принципі, націоналісти почали регулярно виходити на вулиці. Були і протести під посольством РФ, і акція в Шевченківські дні. Націоналісти намагаються повернутися в політику, постійно нагадуючи про себе, вийти з якогось політичного небуття й повернутися до активної політичної фази.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи проведення в Києві «Маршу проти олігархів», який ініціювали націоналістичні партії «Свобода», «Національний корпус» і «Правий сектор».

«Примітно, що націоналістичні сили тепер ходять не окремо. Вони об'єдналися. Це показник того, що лише разом у них виходить набирати хоча б якусь масовість. Якби вони були окремо, то це вже виглядало б інакше. Суспільство ці мітинги також сприймало б інакше. Так створюється ефект масовості», – зазначив Якубін.

На його думку, гасла, які були озвучені – закон про вибори, імпічмент президента, антиолігархічний пакет перетворень – це спроба додати певної респектабельності.

У Києві проходить «Марш проти олігархів»: що пишуть у соцмережахМарш проти олігархів проходить 3 квітня в Києві. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«З іншого боку, це спроба зайняти місце МіхоМайдану. Якщо проаналізувати їхні гасла, то звучали ті ж самі теми – імпічмент, вибори. Святе місце порожнім не буває. Виходить, що риторика націоналістів уже обкатувалася МіхоМайданом. Вимоги в них однакові. Звідси й усі гасла щодо Виборчого кодексу, боротьби з олігархатом, імпічменту президента, що звучало й від Саакашвілі», – звернув увагу експерт.

Імовірно, тим самим націоналістичні партії намагаються зміститися в центр. Це потрібно, щоб додати собі електоральної привабливості, пояснив Якубін.

«Це спроба стати більш електорально привабливими й хоч якось показати свою відмінність від багатьох представників влади. Тому що про олігархат при владі в нас говорять, наприклад, представники «Самопомочі», інших партій», – додав він.

Політолог акцентував, що за рахунок цього націоналісти намагаються виглядати респектабельнішими, оскільки в них дуже суперечлива репутація.

«Наприклад, у «Нацкорпусу» зв'язки з «Нацдружинами». Була дуже негативна реакція Заходу. До того ж «Нацкорпус» створений на базі «Азова». Коли в США ухвалювали рішення про фінансування для України, було заборонено їх фінансувати. Щодо «Правого сектору» надії також не виправдалися», – наголосив Якубін.

Таким чином, багато в чому для Заходу вони не зовсім рукопожатні, уточнив він. Тим більше, що до цього на Заході про ці праворадикальні групи були дуже критичні публікації. Наприклад, були публікації в західних ЗМІ про зв'язки «Нацкорпусу» й Авакова, нагадав політолог.

«Ось такими мітингами вони намагаються продемонструвати Заходу, що їх досить багато, що вони можуть бути респектабельними й готові змінюватися. Тобто можуть бути політичною силою, яка не обов'язково займається погромами. Що вони можуть виходити й діяти», – підкреслив він.

За його словами, парадокс у тому, що частина партій, які претендують на націоналістичну нішу, формально мають асоціюватися з партіями, які виступають за порядок.

«А в нашому випадку це не так. Ті ж «Нацдружини», «Нацкорпус» зривають заходи, були різні захоплення. Вони не асоціюються з порядком, а радше, навпаки, з безладом. Це має не дуже хороший ефект. Люди втомилися від безладу. Його й так багато, а тут ще й політсили, які претендують на те, щоб відрізнятися від влади, нібито говорять про порядок, але провокують безлади», – резюмував Олексій Якубін.

Що про мітинг думають у соціальних мережах – у матеріалі «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: