Повернення в Україну: на що розраховує Саакашвілі й чого чекати?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Саакашвілі може повернутися, але він розраховує, що в країні будуть для цього певні умови, а саме масштабні акції протесту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву Міхеіла Саакашвілі щодо планів повернутися в Україну.

«Саакашвілі розраховує, що на хвилі масових протестів він зможе повернутися в Україну. Тобто під тиском якихось обставин. Але коли таке станеться – питання. Поки немає передчуття, що найближчим часом може статися щось подібне. Це має бути не просто мітинг, а масштабний протест. Навряд чи буде щось на кшталт Майдану, який був у 2013-2014 роках», – зазначив Воля.

Саакашвілі розраховує на такий варіант, що збереться велика кількість людей, а митні служби під тиском протестувальників пропустять його, припустив політолог.

«З іншого боку, прибічники «Руху нових сил» не те що дезорієнтовані, вони просто розриватимуться на різні сторони за мірою наближення виборів. Тому питання ще одне: бути з «Рухом нових сил» чи реалізовувати інші проекти, шукати варіанти», – підкреслив він.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

«Рух нових сил» без Саакашвілі вже не той проект, тому, скоріш за все, йтиметься про формати без екс-президента Грузії, додав експерт.

«Кожен працюватиме на свій проект. Гриценко – на свій, тим більше в нього, за останніми опитуваннями, дивні рейтинги. Дерев’янко, «Демальянс» та інші також вимальовуватимуть нові свої стратегії вже виходячи з нових реалій, без Саакашвілі», – уточнив політолог.

За його словами, ще один момент полягає в тому, що потрібен єдиний кандидат, а кожен має власні амбіції.

«Саакашвілі був певною обманкою для багатьох, тому що створював ілюзію єдиної сили, чим і скористалися в плані єдиного такого руху ліберальних сил у напрямку протестів проти чинної влади. Тепер, коли Саакашвілі немає, ілюзія, яку створювала його присутність, зникла. Ілюзії єдності немає. Потрібно буде створювати або нову консолідацію, або будуть декілька лібералів, які претендуватимуть на вибори», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, прикордонна служба заборонила Саакашвілі в’їзд в Україну до 2021 року.

Хто належить до соратників та опонентів екс-губернатора Одеської області,читайте в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: