Рада не змогла скасувати е-декларації для антикорупціонерів: реакція соцмереж

Читать на русском

Народні депутати провалили голосування за скасування обов'язкового подання декларації для антикорупціонерів.
Слово і Діло

Верховна Рада України провалила голосування за законопроекти, які передбачають скасування обов'язкового подання декларації для членів громадських організацій.

Голосування проходило за два законопроекти: №6271, автором якого є лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко з групою інших нардепів, і №6674, який зареєстрував президент Петро Порошенко.

Крім того, голосів народних депутатів не вистачило для того, щоб включити до порядку денного законопроекти №№ 8120 і 8120-1, які пропонують відкласти подання е-декларації для цієї категорії громадян. «Слово і Діло» з'ясовувало, що про це думають у соціальних мережах.

«Ну що, хлопчики й дівчатка, треба швиденько збиратися і їхати на ароматну каву до ЄС, хто ще не пив, бо стараннями Петра й фракції його безвіз у нас можуть і забрати», – написала журналіста Тетяна Висоцька.

«За законопроект Тимошенко 156 голосів. За законопроект Порошенка – 157. Тобто Петро Олексійович трошки крутіший, але все одно е-декларування для антикорупціонерів збереглося. А хто сподівався на скасування з амністією та декларації взагалі не подав, тепер має певні проблеми з законом», – резюмував політолог Кирило Сазонов.

«Обіцянки влади щодо активістів не варті антикорупційної декларації, на якій вони написані», – написав журналіст Валерій Калниш.

«Петро Олексійович зараз наляканий до чортиків, тому що прекрасно розуміє, що загрався. Безневинна дитяча гра в щура переросла в черговий гучний конфлікт із Заходом, абсолютно не потрібний ані за рік до виборів, ані сам по собі. Але, щоб скасувати скандальну норму, потрібно йти на уклін до депутатів – щось обіцяти, щось гарантувати й навіть щось платити», – вважає журналіст В'ячеслав Чечило.

«Традиційно проходять торги за голоси в Раді. Ніхто не хоче просто так дозволити Порошенку вирішити напружену ситуацію з e-деклараціями антикорупціонерів, яка обурює західних партнерів. Крім того, в депутатів колективна відповідальність або безвідповідальність, їм байдуже, можуть провалити це голосування ще хоч сто разів. Тому весь негатив іде до Порошенка», – написав політичний експерт Олексій Мінаков.

«Рада кілька разів продемонструвала відсутність коаліції», – вважає Сергій Рачинський.

Нагадаємо, Державний департамент США рекомендував Україні скасувати вимогу про е-декларування для активістів і членів неурядових організацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: