Як працюють Порошенко та його команда: дайджест обіцянок АПУ з 1 до 31 березня

Читать на русском

Ми традиційно відстежуємо, як виконують обіцянки чиновники Адміністрації президента України протягом місяця. Відзначимо, що весна для президента Петра Порошенка почалася активніше, ніж для його команди, оскільки обіцянки роздавав в основному сам глава держави. У березні на його рахунку 7 нових обіцянок, 5 виконаних і 3 провалених.

Нарешті президент, як і обіцяв на прес-конференції в лютому, відзвітував про свій різдвяний відпочинок на Мальдівах. На сайті НАЗК 31 березня 2018 року оприлюднили електронну декларацію президента Петра Порошенка за 2017 рік. У розділі «витрати й угоди» двічі вказані «туристичні послуги» на загальну суму трохи більш ніж 2,7 млн грнь. На проживання президент витратив ще 5,4 млн грн, а також на транспорт – 7,5 млн грн. Загалом, відпочинок обійшовся президенту в 15,7 млн грн.

Наприкінці березня в 20 містах України запустили швидкісний мобільний інтернет 4G і таким чином Порошенко виконав ще одну свою березневу обіцянку – запустити зв'язок нового покоління в надзвичайно короткі терміни. І відразу ж він пообіцяв мільярдні інвестиції в нову технологію.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що майно профспілок міста Одеси буде передано під управління МіноборониСказано 8 липня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«У розвиток зв'язку нового покоління буде інвестовано не менш ніж 20 мільярдів гривень. Це свідчення того, що інвестори вірять в Україну», – написав Порошенко в Twitter.

Складніше виконувати обіцянки, які пов'язані не із зовнішнім інвестуванням, а з внутрішнім науковим потенціалом країни. У березні Порошенко провалив свою передвиборчу обіцянку відновити Інститут національної безпеки, закритий ще в 2010 році.

«У перспективі на базі Інституту стратегічних досліджень ми відновимо Інститут національної безпеки», – заявив Порошенко, але через чотири роки так нічого й не зробив для цього.

Нагадаємо, Інститут національної безпеки був створений у 2003 році для підготовки науково обґрунтованих пропозицій щодо забезпечення національної безпеки та аналізу міжнародного досвіду діяльності в цій сфері. Установа займалася забезпеченням президента України, Ради національної безпеки і оборони, Кабінету міністрів концептуальними та інформаційно-аналітичними матеріалами з проблем національної безпеки. Фахівці Інституту прогнозували й оцінювали можливі зовнішні та внутрішні загрози нацбезпеці, готували пропозиції щодо їх попередження та усунення.

У березні 2018 року Порошенку вдалося виконати обіцянку про те, що Україна припинить торгівлю із захопленими підприємствами на окупованих територіях.

«Після захоплення цих підприємств ми не можемо мати жодних торгових відносин із цими «конфіскованими» підприємствами. Ми також не будемо дозволяти жодної їхньої діяльності. І просимо підтримки цих рішень, у тому числі шляхом посилення санкцій ЄС проти Російської Федерації, яка дозволила це брутальне порушення міжнародного права», – заявив Порошенко рік тому.

Нещодавно заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука повідомив, що нелегальний потік товарів через лінію розмежування на Донбасі не зник, але значно зменшився. За його словами, контрабанду неможливо зупинити повністю, але потоку товарів у промисловому масштабі через лінію розмежування зараз немає.

Ще в березні президент пообіцяв сприяти розвитку та зміцненню української мови в країні.

«Найближчим часом підпишу указ про розробку десятирічної програми вкорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови», – написав він у Twitter.

Детальніше – на інфографіці.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на інфографіці.

Також ми писали, як працюють міністри Гройсмана: дайджест обіцянок Кабміну з 1 до 28 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: