Вибори-2019: чи чекати оновлення системи та появи джокерів?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Найімовірніше, що 90% реальних кандидатів на майбутніх виборах – це старі кандидати. Іншими словами, ми побачимо бюлетень 2014 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи передвиборчу політичну ситуацію.

«Того оновлення влади, якого хотілося б, ми не побачимо. У списках будуть ті самі Порошенко, Тимошенко, Гриценко, представники «Опозиційного блоку». На жаль, істотного, реального оновлення політичної системи не відбудеться», – зазначив експерт.

При цьому кандидатів буде дуже багато, додав він.

Політолог не виключив, що під час виборів-2019 буде поставлений своєрідний рекорд за кількістю кандидатів у президенти.

Долар по 10 і продаж Roshen: скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав ПорошенкоДо президентських виборів в Україні залишився рік і Слово і Діло починає підбивати підсумки виконання обіцянок. Розбираємося, що зі своєї передвиборчої риторики виконав президент Петро Порошенко.

«Річ у тім, що багато хто розглядає участь у президентській кампанії як прелюдію до парламентської. Тобто участь у президентській кампанії дає непогану можливість розкрутити свій парламентський проект», – пояснив Бортник.

Крім того, експерт припустив, що під час президентської кампанії з'являться, образно кажучи, джокери.

«Потенційно таким джокером може стати музикант Святослав Вакарчук. Тим більше в нього 24 серпня запланований великий концерт у Києві. Не варто списувати й Володимира Зеленського», – уточив фахівець.

«З іншого боку, часу ще більш ніж достатньо, ще є рік, тому може з'явитися хтось новий», – підкреслив він.

Експерт звернув увагу, що великий відсоток людей ще не визначилися зі своїм кандидатом.

«За попередніми показниками, 40% ще не визначилися, а 20% не збираються йти голосувати. З огляду на це, зона для появи нових кандидатів велика й можуть з'явитися нові претенденти», – акцентував політолог.

На його думку, варто очікувати фрагментації електорального поля.

«Скоріш за все, від «Опоблоку» будуть кандидати, з боку влади – також. Відповідно, ймовірним є другий тур і в переможця може бути абсолютно незначна перевага», – резюмував Руслан Бортник.

Детальніше про те, хто з лідерів електоральних рейтингів більш відповідальний, – за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: