Топ-10 найпопулярніших криптовалют у світі

Читать на русском

Останній рік багато хто стежив за злетами й падіннями курсу найпопулярнішої в світі криптовалюти – Bitcoin. На піку своєї вартості за Bitcoin давали майже 20 тисяч доларів. У криптовалюти є свої прихильники та противники: хтось вважає, що Bitcoin не має перспектив і це чергова «фінансова піраміда», а хтось вірить, що це валюта майбутнього. Незважаючи на весь галас навколо Bitcoin, у світі загалом налічується близько 1,2 тисячі видів криптовалют..

«Слово і Діло» розбиралося, скільки коштують найпопулярніші види цифрової валюти та що відбувається з ринком криптовалют в Україні.

Топ-10 найпопулярніших криптовалют у світі

Станом на 30 січня 2018 року ринкова капіталізація криптовалют у світі становила 538,4 млрд дол., при цьому 80% цієї суми припадає на топ-10 лідерів рейтингу цифрових валют. Буквально в п'ятницю, 2 лютого, на ринку криптовалют стався серйозний обвал і загальна капіталізація різко впала – до 396 млрд дол. (станом на 5 лютого).

Bitcoin, який з'явився в 2009 році, посідає перше місце в рейтингу найбільш популярних криптовалют, його капіталізація становить 137,5 млрд дол. Минулого року Bitcoin розколовся на Bitcoin і Bitcoin Cash, який зараз посідає 4-ту позицію в рейтингу. На другому місці в топ-10 криптовалюта Ethereum або валюта «розумних контрактів» (працює за чітко прописаною програмою без можливості втручання або шахрайства). Вона була створена в 2015 році, сьогодні її капіталізація становить 81,9 млрд дол.

Інвестори відмовляються від BitcoinBitcoin втрачає в ціні. До ранку п'ятниці він подешевшав ще на 14 відсотків, впавши нижче психологічної позначки в 9000 доларів.

Ripple посідає третє місце (31,6 млрд дол.). Ця криптовалюта з'явилася в 2012 році й орієнтована на операції з обміном валют без зворотних платежів.

На п'ятому місці – EOS із 9 млрд дол. капіталізації. Нижче – Litecoin, валюта альтернативна Bitcoin. Може використовуватися для обміну на нього або звичайні гроші в обмінниках, а також для електронної оплати товарів або послуг у продавців, готових їх приймати.

Капіталізація Stellar становить 7,2 млрд дол. і це ставить криптовалюту на 7-ме місце. Платформа з'явилась як відгалуження від системи Ripple. Цифрова валюта Neo, яка з'явилася минулого року, посідає восьме місце. Замикають топ-10 валюти Dash і TRON.

Криптовалюта в Україні

В Україні криптовалюта поки не визнана платіжним засобом. «Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом», – заявили в Національному банку.

При цьому у Верховній Раді України 6 жовтня був зареєстрований законопроект «Про обіг криптовалют в Україні». Документ визначає правовий статус криптовалюти та правові основи організації та діяльності суб'єктів криптовалютних транзакцій. Проект закону поки чекає свого розгляду в комітеті.

На початку січня Національний координаційний центр кібербезпеки доручив створити робочу групу для визначення порядку функціонування ринку криптовалют в Україні. Група має розробити нормативно-правові пропозиції щодо регулювання цього питання, визначити державного регулятора та порядок функціонування ринку. Крім того, група має визначити порядок оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій відповідно до вимог законодавства України.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 12 грудня в біткойн-мережі відбувся черговий хардфорк (зміна програмного коду, яка змінює структуру блоку або дозволяє використовувати раніше неприпустимі блоки, зміна протоколу Bitcoin) – Super Bitcoin (SBTC).

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: