На яке ембарго проти Росії досі не зважився Захід?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Коли говорять про те, що нинішні санкції неефективні, то це передусім питання якості санкцій, рівня. Те, що вони дійсно мають обмежену ефективність, – факт, тому що санкційний режим практично не зачепив найбільш чутливу сферу для РФ – енергетики.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи режим санкцій та запровадження енергетичних обмежень проти РФ.

«Сподівання, що РФ піде на якісь поступки через те, що вона не отримає якогось пільгового кредитування для підприємств чи банків, марні. Так само як і те, що РФ урізали доступ до передових технологій. Це радше напівкроки. Це санкції, які є результатом неґрунтовного аналізу. Крім того, спрацювало проросійське лобі в Європі», – зазначив Гончар.

За його словами, це сталося, коли розглядалися санкції щодо Криму.

«Тоді завдяки лобі питання обмеження енергетичних ресурсів винесли за дужки обговорень», – підкреслив енергетик.

Росія відповіла Європі контрсанкціями, додав експерт.

Продаж енергоресурсів, фінансові надходження – це і є провідний двигун російської агресії проти України, Сирії. Тому можна сказати, що попри ті санкції, що є, Європа підживлює російську агресію своїми грошима.

Ба більше, на його думку, тема запровадження енергетичних санкцій проти РФ майже не порушується.

Він уточнив, що про це говорять більше в США, але там це стосується газопроводу «Північний потік-2».

«Зараз Європа не зважилася на енергетичні санкції. Але рано чи пізно, щоб стримати російську агресію, перед Європою постане дилема – або воювати з РФ, чого вони бояться та уникають, або ж не воювати, але запровадити енергетичне ембарго, чого Європа боїться не менше», – констатував експерт.

На його переконання, Європа боїться запроваджувати енергетичне ембарго, тому що багато європейського бізнесу та корумпованих, продажних політиків задіяні у відповідних довгострокових оборудках з РФ.

«Але ця тема вже більш присутня на тлі подій, що відбулися в Британії, псевдовиборів у РФ, навчань на східному периметрі НАТО. РФ упевнена, що вона може показувати силу не лише Заходу, вона відчуває впевненість, щоб піти далі. Але це все питання часу», – пояснив він.

Наразі найгірше, що РФ дійсно здатна діяти, наголосив фахівець.

«Зараз Путіна стримують Чемпіонат світу з футболу, який потрібно масштабно провести, й ситуація з Британією. тому що вони на таке не розраховували. Відбувся іншого роду сценарій. Хотіли показати перед виборами, що жоден зрадник не уникне покарання. Показали. Але залишили сліди, які привели до Кремля. Тому врешті-решт Заходу доведеться інакше діяти щодо російської агресії, зважаючи на всі її дії, й переходити до інших, більш жорстких санкцій», – резюмував Михайло Гончар.

За даними «Слова і Діла», голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак запевнив, що доб'ється розширення для Росії персональних і секторальних санкцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: