Е-декларації для активістів: якими можуть бути наслідки?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

1 квітня спливає термін подання е-декларацій активістів. Тобто вже 2 квітня до них може надійти повідомлення з НАЗК про те, що вони не зареєструвались, хоча й мали. може також надійти повідомлення з Нацполіції про порушення закону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи ситуацію з електронним декларуванням для антикорупціонерів.

«Норми діють, за фактом потрібно декларуватись. Однак уже готується подання до Конституційного суду на предмет того, щоб невідкладно розглянути питання неконституційності положень. Для нашої правової системи мати такі норми просто соромно», – зазначила Кириченко.

За словами фахівця, в разі, якщо е-декларування для активістів не скасують, наслідки можуть бути доволі серйозними.

В принципі, свою позицію на Заході вже озвучили, нагадала експерт.

«Зараз активно йдуть перемовини між Україною та нашими європейськими партнерами про фінансування та отримання чергового траншу. Вже є заява єврокомісара про те, що ми не дотримуємося цінностей ЄС. Це вже сигнал про те, що надання грошей Україні під питанням», – констатувала вона.

Рада 3 квітня спробує скасувати декларації для антикорупціонерів: реакція соцмережЕ-декларування для громадських організацій парламент знову спробує скасувати наступного тижня, 3 квітня.

При тому, що на вирішення цієї проблеми депутати мали рік, уточнила експерт.

«Дуже соромно, що депутати не змогли внести це питання до порядку денного. Вже хоч щось зробили б, хоча б якесь відтермінування. Це, звичайно, не вирішення проблеми, але це дало б хоча б якийсь проміжок часу і таких критичних заяв від європейської спільноти ми б не отримали», – підкреслила фахівець.

На її думку, якщо почнеться реалізація цих положень і НАЗК почне перевіряти активістів замість держслужбовців, це ще більше ускладнить ситуацію

«НАЗК передбачене як орган для перевірки держслужбовців, політиків, депутатів, а натомість перевірятимуть активістів. Але навіть кількість людей у департаменті передбачена на ту кількість декларацій, яка була порахована раніше і яка має подаватися. Таким чином, навіть знищують принципи діяльності НАЗК. Тобто НАЗК просто перетворюють на орган, який умовно стежитиме за громадянським суспільством», – резюмувала Юлія Кириченко.

Як відомо, 1 квітня спливає термін подання е-декларацій, але у ВР лише 3 квітня планують розглянути скасування обов'язкового подання е-декларацій членами антикорупційних організацій.

«Слово і Діло» з’ясувало, що в соціальних мережах думають про цю проблему.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: