В Україні приватні школи звільнять від виконання статті про мову навчання

Читать на русском
Україна має намір на законодавчому рівні продовжити перехідний період реалізації реформи освіти й звільнити приватні школи від виконання статті про мову навчання.

Україна має намір на законодавчому рівні продовжити перехідний період реалізації реформи освіти й звільнити приватні школи від виконання статті про мову навчання.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ, поширеній 30 березня, передає «Слово і Діло».

Яким є недолік освітнього закону та чому жодні зміни не влаштують Угорщину?Міністр освіти вважає, що дискусії щодо мовної норми освітнього закону не завершилися. Чому – розбирались експерти.

«Передбачається на законодавчому рівні закріпити продовження перехідного періоду для поступового здійснення реформи у сфері освіти й звільнити приватні школи від нових мовних вимог згідно зі статтею 13 Рамкової конвенції про захист національних меншин», – ідеться в повідомленні МЗС.

Відзначається, що Україна залишається в рамках своїх міжнародно-правових зобов'язань – продовжує сприяти вільному та всебічному розвитку громадян, зокрема представників нацменшин, а також забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій і середній школах на додаток до вивчення державної мови.

«Указ президента «Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік» – це складова законодавчого поля України, за допомогою якого, зокрема, вирішується питання імплементації закону «Про освіту», а також неухильний вектор змістовного дотримання висновку Венеціанської комісії від 11 грудня 2017 року, зокрема пункту 126», – повідомили в міністерстві.

Крім того, там додали, що в рамках виконання закону «Про освіту» Україна готова почати новий діалог із представниками нацменшин і забезпечити, щоб виконання цього документа не загрожувало збереженню їхньої культурної спадщини та безперервності вивчення мов національних меншин.

Раніше стало відомо, що закарпатські угорці заперечують домовленості щодо мовного питання.

Нагадаємо також, Угорщина висунула Україні нові вимоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: